Eng

Es

It

Sp

Све службе у приправности и спремно дочекују зиму и снежне падавине

Све службе у приправности и спремно дочекују зиму и снежне падавине

Комадант Штаба за ванредне ситуације и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић председавао је дванаестом седницом Општинског штаба за ванредне ситуације на којој је разматран Извештај о припремљености субјеката система заштите и спасавања општине Горњи Милановац за предстојећу зимску сезону: „Законска обавеза локалне самоуправе и Штаба за ванредне ситуације јесте да до 15. новембра донесе све акте из своје надлежности када је реч о раду зимске службе. Ми смо потпуно спремни за све снежне падавине ове године. Иако је сада лепо време, очекујемо у другој половини децембра и у јануару снежне падавине и сви субјекти, као и Јавно предузеће за изградњу и Јавно комунално предузеће су припремљени за нову зимску сезону.“ Ковачевић је рекао да не очекује неке проблеме када је реч о раду зимске службе и истакао је да је опремљеност ове службе много боља у односу на претходну годину: „Јавна предузећа су имала набавку одређених средстава која се могу користити и у зимској служби. Набављене су довољне количине соли, набављена је и ризла за посипање путева у случају да буде великог мраза и мислим да спремно дочекујемо предстојећу зимску сезону.“

На данашњем заседању пред члановима Штаба за ванредне ситуације били су и предлози за израду Плана заштите и спасавања у ванредним ситуацијама и за израду Плана заштите и спасавања. Комадант Ковачевић је рекао да је општина Горњи Милановац једна од тридесет у Републици Србији која је израдила овакве Планове о процени ризика: „Наш следећи корак јесте да План процене ризика преточимо у Акциони план по којем ћемо, у случају када се десе нежељене ситуације, радити. То је нешто што је значајно и за чланове Штаба, али и за саму локалну заједницу. Значајно је и то да смо успели да формирамо Први вод спасилачких јединица за заштиту и спасавање на територији општине Горњи Милановац. У рад овог вода је укључено дванаест организација цивилног друштва које ће чинити тај Први вод.“ Ковачевић је посебно нагласио да је поносан на суграђане, због тога што су се одазвали позиву, да као добровољци учествују у раду ових јединица. Такође је изразио наду да ће се ускоро ове јединице формирати и на сеоском подручју општине Горњи Милановац како би се адекватно и правовремено реаговало у свим ванредним ситуацијама које буду настајале у наредном периоду.

Начелник штаба за ванредне ситуације Милорад Димитријевић известио је чланове Штаба да је набављена опрема како за њих тако и за јединице ванредне заштите. Комадант Штаба Дејан Ковачевић рекао је да је локална самоуправа у ту сврху издвојила огромна средства: „Издвојили смо новац за набавку опреме за Штаб за ванредне ситуације, за поправку свих сирена за узбуњивање, за уградњу новог вода када је у питању брана и акумулација у Бањанима. Негде преко 8 милиона динара директних средстава је уложено у то, а на десетине милиона динара у превенцију од разних елементарних непогода, првенствено од поплава.“ Ковачевић је најавио да ће општина Горњи Милановац и у наредном периоду првенствено превентивно деловати, а наставиће се и са набавком комплетне опреме и за Штаб за ванредне ситуације и за све јединице цивилне заштите које се буду формирале у наредном периоду.

 

Previous „Брдо мира“ у пуном сјају

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I