Treća sednica Štaba za vandredne situacije u vezi snežnih padavina koje su zadesile opštinu Gornji Milanovac

Danas , 30. januara 2012. godine, po hitnom postupku predsednik opštine Milisav Mirković sazvao je sednicu Opštinskog štaba za vanredne situacije. Sednica je održana u Kabinetu predsednika opštine Gornji Milanovac.
Predsednik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Milisav Mirković zaključio je da je od sednice Štaba održane u petak, 27. januara 2012. godine, a prema izveštajima nadležnih službi, stanje na teritoriji opštine Gornji Milanovac znatno poboljšano i normalizovano. Svi magistralni i regionalni putevi na teritoriji Opštine su prohodni. Glavni putevi na seoskom području su većinom očišćeni i prohodni i problema ima jedino u onim selima gde smetovi dostižu visinu i preko 4 metra. Na ovim deonicama angažovana je teška mehanizacija. Što se tiče gradskog područja sve ulice predviđene programom su tretirane i prohodne, rađeno je i na ulicama koje nisu obuhvaćene Programom, a bilo je intervencija i na nekojiko deonica na prigradskim putevima na poziv građana. Trotoari na gradskom području su uglavnom očišćeni, a angažovane su i dodatne ekipe kako bi se razbio led na trotoarima u prometnim ulicama. Dodatni problem i dalje predstavljaju parkirana vozila kako na kolovozu tako i na parking prostorima zbog čega će biti intenziviran rad inspekcijskih službi koje će istovremeno delovati i na vlasnike objekata u pravcu čišćenja površina ispred objekata. Stanje komunalne higijene je zadovoljavajuće s obzirom na vremenske prilike. Autobuski saobraćaj se otežano odvija, a zbog izuzetno niske temperature i ledenja nafte nekoliko polazaka sa autobuske stanice jutros je otkazano. Teškoće u realizaciji autobuskog saobraćaja na nekim deonicama postoje i zbog širine očišćenog kolovoza zbog čega će se u toku dana raditi na njihovom proširenju. Izvođenje nastave u školama je uglavnom redovno i u gradskim i seoskim školama. Nastava se ne izvodi u izdvojenom odeljenju OŠ “Desanka Maksimović” u Vraćevšnici i izdvojenom odeljenju OŠ “Ivo Andrić” u Polomu. Snabdevanje električnom energijom je uredno, osim u gradskom naselju Grobnice i selu Vraćevšnica, gde stručne službe upravo rade na otklanjanju kvarova tako da će taj problem biti rešen već u prepodnevnim satima.
Prema izveštajima nadležnih nema većih problema u oblasti telekomunikacija, radu službe hitne pomoći i kućne nege. Što se tiče grejanja, zaključeno je da će se isporuka toplotne energije narednih dana zbog izuzetno niskih temperatura vršiti i u toku noći. U oblasti vodosnabdevanja nema većih problema osim što je u Gornjim Banjanima zaledilo izvorište, ali će taj problem u toku današnjeg dana biti rešen.
Povodom slučajeva koji su poslednjih dana privukli veliku medijsku pažnju, komandir Policijske stanice Gornji Milanovac rekao je da je prema izveštaju lekara mrtvozornika do smrti R.M. iz Mutnja najverovatnije došlo usled akutnog srčanog zastoja, a da je slučaj nestanka M.N. iz Srezojevaca Policijskoj upravi Čačak prijavljen 25. januara u prepodnevnim satima odnosno pre obilnih snežnih padavina. Put do kuće preminulog R.M. iz Mutnja je pročišćen kao i do groblja u ovom selu, a za nestalim M.N. iz Srezojevaca još uvek se traga.
Na sednici je odato i priznanje svim angažovanim službama koje ulažu izuzetne napore u obavljanju svojih poslova u ovako teškim uslovima, ali i svim građanima koji su se samoorganizovali i doprineli poboljšanju i normalizaciji sveukupne situacije u Opštini. Takođe, opet je upućen apel svim građanima da svoje automobile ukoliko je to moguće uklone sa kolovoza, a ukoliko ne, onda parkiraju samo sa jedne strane kolovoza kako bi mehanizacija mogla da očisti ulice i da sneg iz svojih dvorišta ne izbacuju na očišćen kolovoz.

Previous Đubrivo u zamenu za pšenicu i kukuruz

Leave Your Comment