Eng

Es

It

Sp

У посети пријатељима у Норвешкој

У посети пријатељима у Норвешкој

Делегација општине Горњи Милановац, коју је предводио председник општине Дејан Ковачевић, а у чијем саставу су били и директор Јавног предузећа за изградњу Општине Божидар Вучетић и генерални секретар норвешког друштва Србија Драган Марковић, боравила је у радној посети пријатељској општини Вефсн у Норвешкој, у периоду од 10. до 13. августа 2016. године.

После дочека и вечере добродошлице у среду 10. августа, радни део посете почео је 11. августа састанком у МОН-у, општинском развојном предузећу, чије активности је представио директор Леиф Сефтинг. Директор је гостима представио пројекте које МОН припрема и информисао их о улози МОН-а у стварању нових радних места и развоју већ постојећих привредних субјеката и координирању привредног развоја општине и региона. Овај занимљив норвешки концепт општинског развојног предузећа је пре више од 10 година разматран у Горњем Милановцу, посебно у области очувања радних места у времену транзиције и приватизације и подстицања радника који су добијали отпремнине да уз помоћ оваквог предузећа и подстицаја из привредних фондова, уместо трошења отпремнина, новац уз помоћ неког нашег „МОН-а“ уложе у своје самозапошљавање.

У разговорима са пријатељима из општине Вефсн закључено је да би идеју о постојању сличног предузећа у Горњем Милановцу требао поново размотрити.

Домаћини су, затим, милановачку делегацију одвели у посету највећем произвођачу алуминијума на северној полулопти, концерну ALCOA, где су се гости упознали са импозантном производњом анода за многе алуминијумске комбинате у свету, али и са електролизом и добијањем скоро 200.000 тона најчистијег алуминијума који се у истим погонима легира неопходним елементима и металима. Целокупна производња легираног алуминијума од око 230.000 тона се извози за авио и ауто индустрију, као и произвођачима алуминијумске амбалаже по целом свету. Производња алуминијума у Вефсну једна од најчистијих на свету када се ради о заштити природе.

Званични састанак са представницима општине Вефсн започео је разменом поклона и обиласком зграде Општине и упознавањем са надлежностима и радом локалне самоуправе, а настављен је разговорима са председником општине Јан Арне Ловдалом, шефом финансија и општинске администрације Магне Петерсеном, потпредседницом општине Осхилд Петерсен и шефицом задуженом за област заштите старих и директорком обласних институција „Север“ Милдрид Собстад.

Прва тема разговора била је ревитализација пројекта „Старачки дом“ у Горњем Милановцу, а у уводном делу, госпођа Собстад представила је модел заштите старих лица у Норвешкој и општини Вефсн. Потом је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић резимирао документе и послове урађене у периоду пре него што је пројекат у Горњем Милановцу обустављен.

Договорено је да се пројекат прилагоди актуелном времену и да радне групе обе општине ревидирају пројектну документацију и израде документ којим ће се аплицирати за неопходна средства, како код норвешких, тако и код фондова Европске уније и Републике Србије. Норвешка страна одредила је госпођу Собстад да координира пројектом у име општине Вефсн, док ће општина Горњи Милановац, у кратком временском периоду, одредити особу задужену за овај пројекат. После састанка, госпођа Собстад повела је целу делегацију у обилазак неколико институција и домова за смештај и бригу о старим лицима.

Програм посете тог дана настављен је обиласком спортског комплекса „Kipermoen“, у пратњи шефице Спортског центра Ане Марит Алмос, и упознавањем са концептом бављења аматерским спортом, тренинзима, ангажовањем деце и младих. Госте из Горњег Милановца занимало је зашто тако велелепан спортски центар са теренима за фудбал (природна и вештачка трава), дворанама за рукомет, одбојку и кошарку, затвореним базенима, нема потребу за стварањем тимова који би учествовали у лигашким такмичењима. Објашњене је да се акценат ставља на аматерски и спорт за све, а да клубови у вишем рангу такмичења нису приоритет општинског спортског центра. У разговорима је понуђена и евентуална помоћ општине Горњи Милановац у тренерском кадру и стварању озбиљнијих клубова у колективним спортовима уз могућност заједничких припрема и пријатељских утакмица у нашем граду, о чему ће се даље водити разговори и на следећим састанцима оценити реалност оваквог пројекта.

Домаћини су одвели госте, заједно са председником Друштва пријатељства Ролф Фјелестадом и члановима Управе Јим Нердалом и Елсом Верум, да положе цвеће на место највећег страдања српских интернираца у општини Вефсн – на споменик у Осену, где је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић положио цвеће, а господин Нердал одржао краће излагање о доласку, боравку и ропском раду српских интернираца, од којих је њих преко 630 изгубило живот у овом делу Норвешке. Делегација је обавештена и о обележавању 75. годишњице доласка српских заробљеника у област Нордланд (23. јун 2017. године) и заједничким плановима оба Друштва пријатељства током 2016. и 2017. године.

Незаобилазни део програма био је и обилазак Сјогате – Морске улице и најстаријих дрвених грађевина на месту настанка града Мушјена. Музеолог, госпођа Јакобсен, представила је кратку историју градње, рибарења, експлоатације дрвета.

Последњи дан посете Вефсну настављен је званичним састанком у згради Општине, где се генерални секретар Норвешког друштва Драган Марковић осврнуо на сарадњу и пројекте општина Вефсн и Горњи Милановац, почев од прве повеље о братимљењу 1975. године, преко ревитализованог споразума о пријатељству и сарадњи из маја 2002. године. Било је готово немогуће побројати све заједничке пројекте из области комуналне инфраструктуре, здравства, хуманитарне помоћи, културе, пројеката реформе локалне управе и администрације… Наравно, незаобилазан је пројекат депоније и опреме за поступање са комуналним отпадом и помоћ Норвешке од скоро 2,5 милиона евра, помоћ у локалном транспорту (поклон градских аутобуса), помоћ у опремању дечјег одељења болнице, опремање општинског Црвеног крста возилима, уређење перионице, инвалидска помагала, пројекти са Културним центром, оснивање и опремање Еколошке канцеларије, школски парламенти, омладинско предузетништво, волонтерски центар, учешће норвешких уметника и посебне награде општине Вефсн на нашем Бијеналу минијатуре, више десетина стипендија милановачким средњошколцима па све до последњег поклона – возила за превоз комуналног отпада. Наравно, ту је и „Српски фестивал светске музике“ и бројне посете оркестара и хорова из Вефсна и Норвешке нашем граду и много тога што није било могуће поменути за кратко време.

На овом састанку покренута је и тема тзв. „Америчке куће“ коју Типопластика – АЛКО група и Норвешко друштво Србија заједно са објектом и припадајућим плацом уступају општини Горњи Милановац за потребе деце и омладине ометене у развоју (дневни боравак) и учешће општина Вефсн и Горњи Милановац у преуређењу објекта за ову намену. У циљу спровођења овог подухвата, општине и друштва пријатељства ће формирати пројектну групу да изради неопходну документацију и оквирни буџет целог посла.

Директор Јавног предузећа за изградњу општине Божидар Вучетић представио је идеју преуређења Трга кнеза Михаила у Горњем Милановцу, осврнувши се на предратни изглед и расправу стручне јавности о његовом будућем изгледу. Председник општине Дејан Ковачевић изнео је предлог да се у пројекту преуређења представе пријатељске општине, наравно и општина Вефсн, било неким платоом или отвореним уметничко-музичким павиљоном, уз прикладно обележје и текст о пријатељству. Замолио је пријатеље из Вефсна да што пре доставе своје идеје, како би пројектни задатак обухватио и ове садржаје.

Председник општине посебно је истакао да жели да се Споразум о размени ученика и студената од следеће године реализује у потпуности, односно да се поштује реципроцитет и да се поред слања нашег стипендисте у Вефсн, обавезно позива и стипендиста из Вефсна на боравак током једне школске године у некој од средњих школа у Горњем Милановцу. Заједно са Норвешким друштвом решиће се питање смештаја, исхране и адекватног џепарца током боравка детета из Норвешке у Горњем Милановцу. Такође је наглашено да треба контактирати више десетина досадашњих стипендиста из Горњег Милановца и активније их укључити у будућу сарадњу општина, уз наду да ће и будући стипендисти из Вефсна допринети даљем развоју пријатељства.

Како у згради општине Вефсн постоји мала сала за састанке названа по нашој општини и како се у њој налази пуно поклона и предмета из Горњег Милановца, обећано је домаћинима да ће и општина Горњи Милановац пронаћи одговарајући простор за поклоне и слике, који су током деценија сакупљени и назвати га по свом граду побратиму.

Разговарало се и даљем учешћу уметника из Вефсна и Норвешке на Бијеналу, редефинисању награда општине Вефсн, као и о обједињавању манифестација везаних за Вефсн и Норвешку у истом термину у трајању од 2 – 3 дана, како би се у Горњем Милановцу успоставио свеобухватан догађај којим се слави пријатељство са Норвешком. Предложено је да се Дан Норвешке куће, Марш пријатељства, Српски фестивал светске музике и идуће године концентришу око јубилеја Норвешке куће и отварања нове изложбе у музеју (27. и 28. септембра 2017. године) тако да ће се те године ова замисао и практично проверити на делу. Што се тиче фестивала „Serbia world music festival“, изражена је жеља обе општине за већим учешћем музичара из Горњег Милановца и Вефсна у оквиру тог пројекта и устаљено гостовање ад хок оркестра са Toppen курса, на којем сваке године учествују млади из Србије и Норвешке. Општине ће о овоме што пре разговарати са оба друштва пријатељства и организаторима Wоrld music festivala.

Завршни део програма посете је попримио и свечарски део учешћем на отварању марине за чамце коју је удружење власника чамаца општине Вефсн уз помоћ више спонзора, изградило и пустило у употребу током боравка наше делегације. Цела делегација је затим присуствовала дочеку учесника бициклистичке трке „Artic Race of Norway“, која је ове године пролазила и кроз Вефсн.

Генерални секретар Норвешког друштва Драган Марковић посетио је и неке од најстаријих учесника успостављања пријатељства између Горњег Милановца и Вефсна, 98-мо годишњу госпођу Бодил Еиде, која је била учесник прве делегације у разговорима о братимљењу, као и госпођу Ауд Рудерас, супругу покојног Ерика Рудероса, чијим залагањем је и дошло до потписивања повеље о братимљењу 1975. године. Сусрет са Ане-Кристине Бастхолм, новинарком локалних новина, освежио је низ успомена на дугогодишње пријатељство и многобројне сјајне текстове о нашем граду у новинама Вефсна.

Локални дневни лист Helgelendingen је у свом издању од 12. августа опширно известио о посети наше делегације.

Пре опроштајне вечере са домаћинима, генерални секретар је на састанку са члановима Управе друштва пријатељства, Јим Нердалом, Франзиском и Тронд Виком продискутовао детаље око 75. годишњице доласка српских интернираца у области око Вефсна, Коргена и Поларног круга, као и о планираним радовима на Норвешкој кући и новој поставци изложбе у њеном музеју.

Договорено је да се отпочну припреме за путовање групе од око 20 – 30 учесника из Србије у Норвешку у периоду од 10. до 25. јуна 2017. године. Група би поред чланова Норвешког друштва из огранака из Србије, са собом повела и неколико стручних каменорезаца који би са својим колегама из Норвешке очистили споменике и обновили натписе на обележјима у области Тронделаг и Нордланд (Трондхајм, Ерландет, Левангер, Фалстадска шума, Мушјен, Сандесјоен, Корген, Поларни круг, Фауске, Салтдал, Ботн и Нарвик). Група би у оквиру посете такође учествовала и на централном догађају 23. јуна 2017. године у Коргену. Припреме норвешке стране за ову годишњицу већ су почеле, разматрају се графичка решења табли које ће се поставити на „Крвавом путу“, као и коришћење делова истраживања и докторског рада Микаел Стокеа о српским интернирцима у Норвешкој. Ради се о истом истраживању које су друштва пријатељства наручила за припрему нове музејске поставке.

Такође договорен је и почетак радова на физичкој обнови Норвешке куће, набавки опреме и завршетка нове изложбе у музеју до јубилеја крајем септембра 2017. године. Део ових послова ће извести друштва пријатељстава, а пројекат нове изложбе ће, по ранијем договору координирати БИП, односно Братислав Добрић.

Са Франзиском Вика, познатом пијанисткињом и чланицом Управе друштва пријатељства и Трондом Вика, виолинистом и домаћином Toppen курса, разговарало се о већем учешћу младих музичара из Горњег Милановца на овом курсу и њихово укључење у World music festival, као ад хок оркестра „Пријатно“.

Закључено је да се преко локалних медија млади више информишу о могућностима овакве сарадње и да Културни центар из Горњег Милановца подстакне младе музичаре да више конкуришу за учешће на овом великом курсу у граду побратиму.

У име делегације Горњег Милановца и своје лично име председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић захвалио се домаћинима на изузетном гостопримству и садржајним разговорима, како у области сарадње пријатељских општина, тако и у неговању пријатељства и чувању успомене на наше интернирце током Другог светског рата, а посебно на бригу око спомен-обележја у целој области Хелгеланд.

Previous Обука за почетнике у пословању

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I