Ускоро реконструкција Куће српско-норвешког пријатељства

Након усвајања дневног реда и записника са претходног заседања Општинског већа општине Горњи Милановац, приступило се разматрању тачака дневног реда 60. заседања Општинског већа. Чланови већа су данас између осталог дали сагласност о усвајању Извештаја о раду као и финансијских извештаја за 2023.годину које су поднеле установе културе, спорта, Туристичка организација, ПУ „Сунце”, Центар за социјални рад као и организација Црвеног крста и упутило их на скупштинско разматрање и усвајање. Једна од тачака дневног реда односила се на Програм развоја туризма општине Горњи Милановац.

-Туристичка организација је укључила велики број Јавних предузећа, установа, удружења грађана и свих заинтересованих лица за развој туризма на територији општине Горњи Милановац уз саветодавну помоћ регионалне развојне агенције из Ужица и дошли смо до једног квалитетног документа који ће нам дати правац краткорочног развоја туризма у наредне четири године на нашој територији. Туризам у општини Горњи Милановац је у протеклих неколико година добио на значају, ми смо негде на почетку мандата 2020.године таргетирали туризам као једну од грана развоја општине. Успели смо доста тога да урадимо на Руднику, доста тога у Прањанима, остаје нам Таково да развијамо као један центар туризма у општини. Наравно ништа мање није значајан развој сеоског туризма. Све је већи број сеоских домаћинства који се баве туризмом, према подацима од пре 15 дана реч је о 163 домаћинства и тај број стално расте. Изненадићете се да ми годишње имамо близу 100.000 ноћења на нашој територији рекао је Дејан Ковачевић председник општине.

План развоја туризма у наредне четири године биће спроведен кроз неколико акционих планова међу којима је и изградња Српско-викиншког авантура парка код Куће српско-норвешког пријатељства.

-На предлог Туристичке организације и директорке Невене Обрадовић, дошли смо на идеју да урадимо један Српско-викиншки парк са обележјима једне и друге државе. Ми смо већ имали пред Комисијом за планове једну расправу, Комисија за планове је дала неке своје примедбе на пројекат, тако да ће пројектанти то сада изменити. У питању је класичан „авантура парк” као што имате на Златибору и многим другим дестинацијама. Парк ће се налазити уз саму Кућу српско-норвешког пријатељства, у плану је да се преуреди шума и да се прилагоди деци да могу ту да се играју – наводи Ковачевић.

Председник Ковачевић је рекао и да ће ускоро бити расписана и Јавна набавка за пројекат реконструкције Куће српско-норвешког пријатељства. Пројекат је од великог значаја за два народа и постоји обећање од стране Министарства културе Републике Србије да ће исти подржати. План је да се изврши комплетна реконструкција Куће српско-норвешког пријатељства, а уједно и изгради Српско-викиншки авантура парк, чиме ће овај део града постати још атрактивнији за домаће и стране туристе.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ                          

Previous У Горњем Милановцу свечано потписани Уговори са Министарством о расподели средстава за успостављање јединственог управног места