Eng

Es

It

Sp

Višedecenijski Norveški prijatelji pomogli Gornji Milanovac

Višedecenijski Norveški prijatelji pomogli Gornji Milanovac

Na devizni namenski račun budžeta za sanaciju šteta od posledica elementarne nepogode uplaćena je donacija bratske opštine Vefsn iz Norveške, a koje je odobrilo Opštinsko veće ove komune u iznosu od 3.656,79 evra. Dugogodišnji norveški prijatelji su se među prvima oglasili ponudivši svu neophodnu pomoć predsedniku opštine Milisavu Mirkoviću i svim oštećenim gornjomilanovčanima. (u prilogu je dopis predsednika opštine Vefsn Jann Arnea Lovdalha)
Takođe, na račun gornjomilanovačkog Crvenog krsta uplaćen je iznos od 2.434 evra, sakupljen na koncertu solidarnosti u organizaciji priznatih umetnika i rukovodioca muzičke škole u Mosjoenu – bračnog para pijanistkinje Franziske Wike i violiniste Trond Wike, a koji su uspeli da motivišu 300 učesnika.
Pozivu na ovaj koncert se odazvalo i svojim sredstvima donirao veliki broj norveških građana sakupivši 37.050kruna(4.527evra), a od tog iznosa 2.434 evra je uplaćeno gornjomilanovačkom Crvenom krstu, a ostalo oštećenim područjima.
Koncert je bio neverovatan, videti na jednom mestu toliko talentovanih muzičkih učesnika, a okupljeni svi istim humanim povodom je ostavio veoma snažan utisak kako za sve moje zemljake, tako i za celokupnu norvešku javnost, izjavila je Jelena Budeša predstavnik Srpsko-norveškog društva. Istog mišljenja su i mnogobrojni naši sugrađani koji žive i rade u Norveškoj, a koji su prisustvovali u velikom broju na ovom koncertu.
Bratimljene opštine Vefsn i Gornji Milanovac zasnovale su svoje dugogodišnje prijateljstvo u Drugom svetskom ratu kada su Norvežani našim internircima u nemačkim koncentracionim logorima u rizičnim okolnostima po sopstveni život pritekli u pomoć.
U znak ovog prijateljsta, u Gornjem Milanovcu je izrađena Norveško-srpska kuća koja svojim oblikom pola vikinški brod – pola srpska kuća, simbolizuje ovo prijateljstvo i u kojoj se svake godine organizuje Marš prijateljstva. Ove godine održaće se u subotu 7.juna gde će se okupiti veliki broj norvežana, preživelih interniraca i njihovih potomaka, kao i mnogobrjonih zvanica.
Ovom prilikom Norveško društvo Srbije, pozvao jesve goste i učesnike Marša prijateljstva da svojim dobrovoljnim novčanim prilogom pomognu obnovu jednog domaćinstva stradalog u odronima na teritoriji Opštine Gornji Milanovac. Odluku o domaćinstvu kojem će ova pomoć biti uručena doneće organizatori Marša prijateljstva u saradnji sa operativnim štabom Opštine Gornji Milanovac. Predstavnik domaćinstva sa porodicom biće pozvan na zajednički ručak i tom prilikom biće mu direktno uručena prikupljena sredstva.

Previous Opština Gornji Milanovac vlasnik zemljišta u Buljarici

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I