Eng

Es

It

Sp

ВЛАДИКА ЈУСТИН СЛУЖИО СВЕТОСАВСКУ ЛИТУРГИЈУ У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

ВЛАДИКА ЈУСТИН СЛУЖИО СВЕТОСАВСКУ ЛИТУРГИЈУ У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Српска православна црква слави дан свог утемељивача државе и школства –Светог Саву. Празник највећег српског светитеља обележен је и у Храму Свете Тројице у Горњем Милановцу. Тим поводом, празничну литургију у милановачкој цркви служио је Владика Жичке епархије Јустин. У црви Свете тројице литургији су присуствовали многобројни верници, председник општине Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић, директори Јавних предузећа и установа и представници Војске Србије.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију. Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква.

Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду.

Синан паша спалио је на Врачару 1594. мошти Светог Саве које су до тада биле чуване у манастиру Милешева. Сматра се да су Турци Савине мошти спалили у уверењу да ће тако уништити веру и сваки утицај Светог Саве на Србе.

 

 

 

 

 

 

Previous Одговор председника општине на протест просветних радника

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I