Eng

Es

It

Sp

Занимљиви проналасци у оквиру археолошких истраживања на планини Рудник

Занимљиви проналасци у оквиру археолошких истраживања на планини Рудник

Поводом завршетка овогодишњих археолошких истраживања на простору горњомилановчке општине које у оквиру свог редовног плана обавља Музеj рудничко-таковског краја, Дејан Ковачевић председник општине посетио је локалитет Дрење-Којовача на Руднику. Приликом обиласка локалитета на Руднику, Ковачевић је разговарао са Александром Марушићем директором Музеја и Аном Цицовић вишим кустосем о овогодишњим активностима и подацима до којих су током истраживања на Руднику дошли. Он је истакао да су сазнања до којих запослени музејa долазе веома значајна за све нас, јер откривају ко је све живео на локалитету и од када уопште датира цивилизација на Руднику. Ковачевић је додао и да је општина Горњи Милановац заинтересована да се оваква налазишта конзервирају и да буду доступна свим посетиоцима.

– Кроз разговор са директором Музеја дошао сам до информације да је Министарство ове године са милион и 100 хиљада динара финансирало ова археолошка истраживања, а договорили смо се и да Музеј упути допис општини Горњи Милановац са катастарским парцелама на којима се налазе објекти, обзиром да су наручили дубинско снимање по основу којег ће доћи до сазнања где се све налазе грађевине испод земље. Општина Горњи Милановац ће учествовати у откупу парцела како би ово остало трајно, да сви посетиоци који долазе на Рудник могу да погледају остатке давних цивилизација – навео је Ковачевић.

Александар Марушић, директор Музеја каже да је 2021. година једна од најуспешнијих у последњих 13 година од када се врше истраживања на Руднику. -Захваљујем се локалној самоуправи и ресорном Министарству што имају слуха али и подржавају пре свега финансијски али и логистички читав овај пројекат. Пред нама је ова импресивна грађевина чији се габарити још увек не могу наслутити, а наш циљ је да сазнамо откуд овде толики одводни канали, због чега је зид ове висине, да ли је у питању подрумски простор и још много питања очекује одговоре до којих ћемо доћи уз помоћ археолога. Овде имамо доста налаза, пре свега керамике која ће ићи на даљу обраду и доста новчића који су настали у време краља Душана, пре 1345. године и то ће бити сјајан допринос да се археолошка збирка Музеја прошири – истакао је Марушић.

Председник општине и директор Музеја разговарали су данас и о могућности оснивања новог Музеја на Руднику или издвојеног дела музеја рудничко-таковског краја, али како су рекли, доста тога треба размотрити пре реализације, јер је планирано да и у згради будућег Визиторског центра буде формиран део музеја рударења.

Previous Председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић данас је обишао радове у Улици Драгише Николића који су у завршној фази

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I