Eng

Es

It

Sp

Стазама пријатељства мора да се иде често, да не би зарасле

Стазама пријатељства мора да се иде често, да не би зарасле

Норвешко друштво Србије и огранак Српско – норвешког друштва Горњи Милановац и ове године организовали су традиционални Марш пријатељства. Сусрет интернираца и њихових потомака започео је скупом испред Норвешке куће, где су се присутнима обратили председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и Ролф Фјеллестад, председник Друштва пријатељства из Норвешке.

Драги пријатељи, добродошли у Горњи Милановац. Драго ми је да смо се после скоро три године окупили да наставимо нашу традицију – Марш пријатељства. Јако ми је драго што видим пријатеље из Норвешке и желим вам да се у Горњем Милановцу осећате као код своје куће. Велика је част наставити нешто што су неки много пре нас започели. Добро је што на ову лепу дечицу преносимо нашу традицију и то ми указује да ћемо наставити наше пријатељство још дуго, дуго – рекао је Дејан Ковачевић.

Данас је дан када су пре 80 година преко 4000 младића из ваших крајева депортовани и стигли у Норвешку као ратни заробљаници. Нажалост, само њих 1900 су преживели и вратили се у своју домовину, док је већина нашла своје вечно пребивалиште у Норвешкој. Врло је важно да се увек сећамо те страшне трагедије која се догодила. Али данашњи дан је првенствено дан осамдесетогодишњег пријатељства између наша два народа. Ово је јединствено пријатељство у европској историји, друго овакво не постоји и морамо радити на томе да оно опстане. То тражи да се сви ангажујемо. У Норвешкој имамо једну пословицу која каже да стазама пријатељства мора да се иде често да не би зарасле. Тако је и са нашим пријатељством, морамо да се срећемо чешће и да га негујемо и не смемо да дозволимо да оно нестане са генерацијама које долазе. Данас ћемо прославити и почетак реновирања Норвешке куће која је најважнији симбол нашег пријатељства. Задовољство ми је да вас обавестим да ће Норвешко друштво и пријатељи из Норвешке подржати овај пројекат са 250 000 круна и предавањем овог симболичног чека желим да означим почетак реновирања – рекао је Фјеллестад.

Поред чека, Фјеллестад је уручио председнику општине и симболични поклон за општину Горњи Милановац који  представља  делове ограде са логора Усен,  у коме је готово 400 младића из наших крајева изгубило животе. Председник Ковачевић се захвалио и најавио да ће и Општина Горњи Милановац из свог буџета издвојити средтсва за реновирање Норвешке куће.

Након овога, програм је настављен у спомен-парку Брдо мира, где су председник Ковачевић и председник Друштва пријатељства из Норвешке, Ролф Фјеллестад, положили венац на споменик страдалим интернирцима у Норвешкој.

 КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊНИ  МИЛАНОВАЦ

Previous Асфалт стигао у засеок Мачкићи – МЗ Сврачковци

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I