SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Danas, 12. februara 2012. godine, usled snežnih padavina praćenih jakim vetrom koje su započele u večernjim satima 10. februara i još uvek traju dodatno je otežana situacija u opštini Gornji Milanovac uz uvećanje snežnog pokrivača za više od 20 centimetara, a na mestima gde ima snežnih nanosa i do 50 centimetara tako da se već pročišćeni putevi moraju ponovo čistiti. Svi magistralni i regionalni putni pravci nakon sinoćnjeg pročišćavanja regionalnog puta na deonici Teočin – Koštunići, kao i većina lokalnih puteva trenutno su prohodni, s tim što se saobraćaj otežano odvija zbog zadržavanja snega na kolovozu, a u toku je i raščišćavanje nekategorisanih puteva pri čemu prioritet imaju ona naseljena mesta u kojima ima smrtnih slučajeva, bolesnih, iznemoglih lica. Sva raspoloživa mehanizacija, kako javna tako i ranije dodatno angažovana, ali i mehanizacija odobrena od strane Republičkog štaba za vanredne situacije je na terenu. Na području grada situacija je za sada stabilna, ali novi sneg koji pada duže od 24 časa stvara nove probleme i potrebu za čišćenjem. Sve ugrožene zone su obeležene od strane inspekcijskih službi Opštine i još uvek se upućuju samo opomene fizičkim i pravnim licima vezanim za njihove zakonske obaveze u pogledu čišćenja snega ispred svojih objekata i skidanja ledenica sa krovova.
Štab upućuje apel građanima da se ne kreću obeleženim zonama i da postavljene trake ne uklanjaju i tako dovedu u pitanje nečiji život.
Shodno zaključcima sa prethodnih sednica službena lica Opštine, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad su na terenu i svim raspoloživim sredstvima u saradnji sa službama Doma zdravlja, Elektrodistribucije i Vatrogasne jedinice probijaju se do najugroženijih domaćinstava sa hranom i lekovima. U večernjim satima 11. februara 2012. godine Opštini Gornji Milanovac isporučen je deo pomoći u hrani (ulje i šećer) i isti uskladišten u Crvenom krstu Gornji Milanovac. Nakon isporuke drugog dela koji se očekuje u toku današnjeg dana sve količine biće dostavljene najugroženijim licima u zavejanim područjima.
Javna rasveta u gradu je isključena, a veliki potrošači iz privrede raspustili su svoje radnike i sveli potrošnju na najniži mogući nivo – nivo održavanja tehnološkog minimuma što je rezultiralo smanjenjem potrošnje električne energije na teritoriji opštine za 23%. Za sada nema planiranih restrikcija prema domaćinstvima, ali Štab je uputio novi apel svim građanima da racionalno koriste električnu energiju.
Prema izveštajima nadležnih nema većih problema u oblasti telekomunikacija, radu službe hitne pomoći i kućne nege, vodosnabdevanja, grejanja i komunalne higijene osim teškoća u pristupu kontejnerima zbog visokog snežnog pokrivača i niskih temperatura.
I danas je upućen apel bolesnim i starim licima, kao i trudnicama sa seoskih područja, a naročito iz onih delova koji su teško pristupačni, da se privremeno smeste kod prijatelja i rodbine na području grada do stabilizacije vremenskih prilika i svim građanima koji imaju roditelje, rodbinu i prijatelje koji žive na seoskom području, a naročito u teško pristupačnim krajevima, uspostave kontakt sa njima, obiđu ih ukoliko već nisu i da tako uz maksimalno lično angažovanje pokažu solidarnost u ovoj teškoj situaciji i pomognu službama koje su na terenu.

Previous Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije