Eng

Es

It

Sp

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Danas, 11. februara 2012. godine, u Kabinetu predsednika opštine Gornji Milanovac održana je sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije.
Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i Predsednik opštine Milisav Mirković sazvao je sednicu Štaba radi sagledavanja trenutnog stanja i utvrđivanja daljih mera u cilju prevazilaženja situacije u kojoj se opština nalazi i predupređivanja nastajanja svih negativnih posledica. Snežne padavine praćene jakim vetrom koje su započele u večernjim satima 10. februara i još uvek traju dodatno su otežale situaciju u opštini Gornji Milanovac u uvećale snežni pokrivač za 10-20 centimetara, a na mestima gde ima snežnih nanosa i do 50 centimetara tako da se već pročišćeni putevi moraju ponovo čistiti. Svi magistralni i regionalni putni pravci kao i većina lokalnih puteva trenutno su prohodni s tim što se saobraćaj otežano odvija zbog zadržavanja snega na kolovozu, a u toku je i raščišćavanje nekategorisanih puteva pri čemu prioritet imaju ona naseljena mesta u kojima ima smrtnih slučajeva, bolesnih, iznemoglih lica. Sva raspoloživa mehanizacija, kako javna tako i dodatno angažovana, je na terenu, a od strane Republičkog štaba za vanredne situacije odobreno je opštini Gornji Milanovac angažovanje dodatnih 5 mašina za raščišćavanje snega. Odobrena količina nafte od Vlade Republike Srbije u iznosu od 1,5 tona zajedno sa 1,5 tona koje je obezbedila Opština iz svojih sredstava podeljena je mesnim zajednicima, ali je na sednici Štaba odlučeno da se uputi novi zahtev Vladi na dodatne količine od 5 tona nafte imajući u vidu da podeljena količina nije dovoljna. Na području grada situacija je za sada stabilna i okončani su radovi na iznošenju snega iz užeg centra grada kao i skidanje ledenica sa objekata. Sve ugrožene zone su obeležene od strane inspekcijskih službi Opštine i za sada se upućuju samo opomene građanima vezanim za njihove zakonske obaveze u pogledu čišćenja snega ispred svojih objekata i skidanja ledenica sa krovova. Upućen je apel građanima da se ne kreću obeleženim zonama i da postavljene trake ne uklanjaju i tako dovedu u pitanje nečiji život.
Shodno zaključcima sa prethodnih sednica službena lica Opštine, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad su na terenu i svim raspoloživim sredstvima u saradnji sa službama Doma zdravlja, Elektrodistribucije i Vatrogasne jedinice probijaju se do najugroženijih domaćinstava sa hranom i lekovima. Elektrodistribucija Gornji Milanovac, u cilju smanjenja potrošnje električne energije isključila je od sinoć javnu rasvetu u gradu kao i velike potrošače iz privrede, a ukoliko situacija sa snabdevanjem električne energije bude pogoršana ići će se na isključenje dela privrede koji su korisnici niskonaponske mreže. Za sada nema planiranih restrikcija prema domaćinstvima, ali je upućen apel svim građanima da racionalno koriste električnu energiju. Na području grada situacija se drži pod kontrolom i završeni su radovi na iznošenju snega iz užeg centra grada kao i skidanje ledenica sa objekata.
Shodno Odluci ministra prosvete i nauke od 10. februara 2012. godine o prekidu nastave u obrazovno-vaspitnim ustanovama i na visokoškolskim ustanovama osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Gornji Milanovac kao ni predškolska ustanova neće raditi do17. februara 2012. godine dok će u vrtiću na gradskom i seoskom području biti organizovana dežurstva. Na sednici Opštinskog štaba, a shodno Zaključku Okružnog štaba za vanredne situacije broj:11/2011 od 10.02.2012. godine, odlučeno je da se zabrani održavanje takmičenja, izvođenje nastave u prirodi i ekskurzije kao i sve ostale vannastavne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama i PU „Sunce“ za sve vreme trajanja vanredne situacije.
Prema izveštajima nadležnih nema većih problema u oblasti telekomunikacija, radu službe hitne pomoći i kućne nege, vodosnabdevanja, grejanja i komunalne higijene osim teškoća u pristupu kontejnerima zbog visokog snežnog pokrivača i niskih temperatura.
I danas su upućeni apeli bolesnim i starim licima, kao i trudnicama sa seoskih područja, a naročito iz onih delova koji su teško pristupačni, da se privremeno smeste kod prijatelja i rodbine na području grada do stabilizacije vremenskih prilika i svim građanima koji imaju roditelje, rodbinu i prijatelje koji žive na seoskom području, a naročito u teško pristupačnim krajevima, uspostave kontakt sa njima, obiđu ih ukoliko već nisu i da tako uz maksimalno lično angažovanje pokažu solidarnost u ovoj teškoj situaciji i pomognu službama koje su na terenu.

Претходни Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I