Eng

Es

It

Sp

Амбасадор Пољске у Горњем Милановцу

Амбасадор Пољске у Горњем Милановцу

Амбасада Пољске донирала школи у Горњим Бањанима за замену прозора, олука и обнову фасаде 10.560 евра. У овој осморазредној школи у Горњим Бањанима наставу тренутно похађа 48 ђака, међу којима су и два првака, а наредне године биће их седморо, захваљујући донацији амбасаде Пољске прошле и ове године школа је добила потпуно нов изглед.

– Амбасада Пољске је најпре помогла у реконструкцији школе у Прањанима, прошле и ове године у Горњим Бањанима, а очекујемо да у наредној помогне и у реконструкцији школе у Бољковцима. Током идуће године из општинског буџета обезбедићемо средства за санирање мокрих чворова у школи у Горњим Бањанима, чиме ће употпуности бити уређена – рекао је овом приликом председник општине Милисав Мирковић.

У име домаћина госте из амбасаде, локалне самоуправе, родитеље деце је поздравила директорка ОШ „Таковски устанак“ Бранка Жижовић.

– После годину дана имамо част да поново угостимо амбасадора Пољске у Београду Александра Хечка и његове сараднике. Прошле године смо у исто време представили пројекат замене врата на школској згради који је у потпуности финансирало Министарство иностраних послова Републике Пољске у вредности од 7.680 евра. Школски тим за развојно планирање урадио је пројекат са којим смо конкурисали код пољске амбасаде и на наше велико задовољство и он је прихваћен. Вредност новог пројекта је 10.560 евра, а захваљујући њему у школи је замењено 35 прозора, постављени нови олуци, снегобрани, а обновљена је и фасада.

Задовољство новом посетом амбасадора изразио је и председник општине. – Захвални смо вам на помоћи коју Влада Пољске пружа нашој општини, а верујем да ћемо сарађивати и у будуће кроз неке друге пројекте. Као локална самоуправа спремни смо да у њима учествујемо финансијски, те да заједнички градимо неке нове објекте. Још једном захваљујем на ономе што сте урадили за мештане овог краја, првенствено за децу, али и за локалну самоуправу.

Како је истакао амбасадор Хечко, можда ова помоћ и није велика, али је добар корак за будућу сарадњу.

– Убеђен сам да у наредном периоду може доћи до друге врсте сарадње. Велики број пољских туриста сваке сезоне пролазе Ибарском магистралом на летовање на Јадран и у Грчку, тако да би требало да причамо о туристичкој понуди за њих, како би новац остао у вашој општини. Колега из Италије ми је рекао да има 600 италијанских предузећа у Србији, а Пољска једно, али има 400 хиљада људи који иду кроз Србију и не знају ништа о њој осим путева. О туристичким потенцијалима ваше земље причао сам са нашим представницима надлежног министарства, тако да би било добро да Пољаци наредне сезоне посете нека ваша етно села – нагласио је амбасадор.

Свечаност поводом завршних радова у школи употпунили су пригодним програмом ученици школе, а директорка школе и амбасадор потписали су и протокол о урађеним пословима на школској згради.

Previous Наша имовина подржава наш развој

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2023 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб одржава и ажурира: АVI SOLUTIONS