Eng

Es

It

Sp

Балетска школа ускоро у Горњем Милановцу

Балетска школа ускоро у Горњем Милановцу

Деца узраста од 3 до 8 година ускоро ће моћи да у Горњем Милановцу похађају припремну балетску наставу и да науче прве балетске кораке, договорено је на састанку који је Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац одржао са Ајом Јунг, директорком Београдског фестивала игре и Мирославом Радовановићем, директором копаније „Фока“ из Горњег Милановца.

Досадашња успешна сарадња општине Горњи Милановац са Ајом Јунг, балетском уметницом и кореографом, резултирала је отварањем школе балета за децу, а на овај начин малишани ће у свом граду имати исте услове за вежбање и усавршавање попут деце у већим градовима.

– Крећемо са програмом припремне балетске наставе и циљ нам је да тим првим генерације младих талената из Милановца за две до три године, када довољно стасају уведемо и програме балетске школе. У питању је подршка коју смо добили од стране општине Горњи Милановац али и Фондације “Арт ментор” из Луцерна из Швајцарске под чијом смо подршком радили велики пројекат “Караван игре” са којим смо обишли 30 градова и стекли увид о ситуацији када је у питању балет и уметничка игра, како у смислу продукције тако и едукације најмлађих. Решили смо да баш у Горњем Милановцу оспособимо балетску салу која ће служити свим дечацима и девојчицама и желимо да подржимо нове нараштаје, не само да постану успешни у балету већ о да постану једног дана најбоља уметничка и позоришна публика – истакла је Аја Јунг. Она је додала да ће са децом радити професионални балетски педагози из Аргентине, са Кубе али и из Србије тако да ће то бити истурено одељење Националне фондације за игру која има две акредитације, Министарства просвете Републике Италије и Министарства просвете Републике Србије.

До сада су деца из Горњег Милановца која су имала таленат или можда само жељу да постану балерине путовала на часове у Чачак, сада после дужег времена имају прилику да негују и развијају вештине у свом граду.

– Деца у Горњем Милановцу добиће потпуно идентичне услове као што имају малишани у Београду, хвала Аји што је ставила наш град на мапу своје Фондације, што ће приближи игру и балет, као и све оно што они раде деци Горњег Милановца. Желим да се захвалим компанији Фока која ће ово свесрдно подржати, заједно са још неким милановачким компанијама. Општина Горњи Милановац је ту као један ослонац да то све фукционише и у годинама које долазе. Наравно, морам да поменем и Швајцарску фондацију која ће опремити читав простор за бављење балетом, а са децом ће радити изврсни педагози имврхунски играчи који ће им пренети своја знања и искуства – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

У згради Окружног начелства у Горњем Милановцу посебан простор биће адаптиран и прилагођен полазницима школе балета. Наредних дана биће омогућено пријављивање, а већ током октобра и почетак рада. Према речима Аје Јунг, сви малишани су добро дошли. Основни услов је жеља за игром и плесом, а кроз професионални рад ће деца имати прилику да напредују и усавршавају плесне кораке.

Previous На данашњем Општинском већу усвојене све тачке Дневног реда

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I