Нова топлана не загађује ваздух

Општина Горњи Милановац организовала је „Дан отворених врата“ у котларници на биомасу и природни гас и на тај начин омогућила суграђанима да се информишу о раду топлане. Заинтересованима су на располагању били професори и стручњаци са Машинског факултета Универзитета у Београду који су одговарали на сва постављена питања.

Након тога, одржана је и конференција за медије, на којој су говорили председник општине Дејан Ковачевић, Дејан Радић, редовни професор катедре за процесну технику Машинског факултета у Београду и шеф лабораторије за процесну технику, енергетску ефикасност и заштиту животне средине и Иван Лазић, директор ЈКП Горњи Милановац.

  • Професори са машинског факултета су започели мерење пре неколико дана, а данас га довршавају. Тренутно имају неке оквирне параметре које могу да вам саопште. Ја се захваљујем професору Дејану Радићу који ће одговарати на питања везана за комплетно постројење. Поносан сам што је општина Горњи Милановац успела да реализује овај велики пројекат и на то што су очитане вредности добре и у границама дозвољеног, а неке су и много боље од очекиваних – рекао је председник Ковачевић.

Професор Радић је појаснио да је са својим сарадницима обавио пријемна, односно гаранцијска мерења која се врше у оваквим котларницама након пуштања у рад, а у циљу доказивања гарантованих параметара на постројењу, као што су: капацитет котла и степен његове корисности, параметри везани за емисију димних гасова и параметри везани за буку, а провере су вршене при максималном оптерећењу котлова, односно на 1,5 мегавата.

  • Ми смо у уторак почели са првим котлом, односно котлом број 2, а данас радимо други котао, а остаје нам још да извршимо испитивања на котлу на природни гас, што ће бити за десетак дана. Мерења су таква да ми морамо да се вратимо у лабораторију како бисмо тачно обрачунали резултате, али према неким прелиминарним мерењима, за сада нисмо уочили неке проблеме. Резултат за угљен моноксид је нула, сумпора нема, а азотни оксиди су испод границе – изјавио је професор Дејан Радић.

Професор Радић је додао да ће резултати везани за димну емисију бити обрађени до краја ове, а резултати бити достављени следеће недеље. Што се тиче резултата корисности и снаге котла, они ће бити познати кроз неких двадесетак дана. Такође, екипа из Београда ће са собом понети и узорке дрвне сечке и у лабораторији извршити техничку анализу, како би проверили и параметре горива. Између осталог, професор је говорио и о филтерима који се користе на котларници.

  • У котлу на дрвну сечку је уграђен мултициклон који обара емисију честица на неких 100 мг, што је граница за котлове на биомасу снаге до 1 мегават. Ти мултициклони су довољни за мање котлове. Међутим, када су у питању средња ложишта, граница је 20 мг по метру кубном, па се онда уграђују и електрофилтери какве имамо на овом постројењу овде – додао је професор Радић.

Што се тиче тренутних капацитета котларнице она задовољава све потребе грејања, а за наредни период је планирано да се све јавне установе прикључе на њен систем.

  • Када је у питању дистрибуција топлотне енергије, она је стављена у две фазе. Прва фаза примарног топловода је урађена, а друга нас очекује у овој и наредној години, то јест реконструкција секундарне мреже и развлачење нове мреже за прикључак. Оно што је још планирано је да Општа болница буде на том систему, како би јој била испоручена топлотна енергија 24 сата – рекао је Иван Лазић, директор ЈКП Горњи Милановац.

 КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊИ  МИЛАНОВАЦ

Previous ТЦ Металац Малац кренуо са Школицом спорта – сарадња Општине и ФК Металац на увећању спортских капацитета града