Eng

Es

It

Sp

Биомаса – енергент будућности

Биомаса – енергент будућности

У згради Окружног начелства одржан је састанак у организацији председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића и Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије. Тема састанка био је систем грајања у градовима и општинама и могућност преласка на биомасу. На састанку су учествовали председници општина и представници локалних самоуправа и комуналних предузећа. Састанку су присуствовали представници 11 локалних самоуправа: Горњи Милановац, Параћин, Чачак, Рача, Крупањ, Пожега, Ариље, Крагујевац, Лозница, Јагодина и Трстеник.

„Желим да вас поздравим у име општине Горњи Милановац и да се захвалим Канцеларији за управљање јавним улагањима што улаже оволике напоре како би помогли локалним самоуправама да превазиђу проблеме и смање трошкове грејања у будућности. Такође, драго ми је што је Горњи Милановац изабран да буде домаћин овог скупа, јер смо ми заинтересовани за систем грејања на биомасу и грејања на обновљиве изворе енергије уопште. Котларници у Горњем Милановцу предстоји реконструкција и изузетно смо заинтересовани за овај програм Владе Републике Србије и Канцеларије за управљање јавним улагањима. Надам се да ће, као последица овог састанка, доћи до промене енергената за грејање јер ћемо имати ниже цене за грејање али и здравију животну средину. Ми и даље користимо мазут као енергент и то је неприхватљиво из много разлога и мора се мењати“, рекао је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

Ђорђе Вуковић је, у име Канцеларије за управљање јавним улагањима, представио пројекат државе за финансирање преласка система за грејање у градовим и општинама на биомасу. У питању је кредит KFW банке у вредности од 80 милиона евра. Градови и општине које учествују у I фази овог пројекта могу 2019. и 2020. године очекивати топлане на биомасу. Према речима Вуковића преко 200 милиона евра су губици у топланском систему у Србији на годишњем нивоу, а биомаса нам пропада иако располажемо великим шумским богатством. Променом система грејања у граду од 100.000 становника добијају се уштеде од око 2 милиона евра годишње што доводи до тога да се инвестиција преласка грејањана биомасу исплати кроз две – три године.

Сви саговорници су се сложили да је неопходно да се добро припреми неопходна документација за све пројекте и да се наставе интензивни састанци о овим темама.

Пре састанка у Окружном начелству, одржан је састанак председника општине Дејана Ковачевића и представника Канцеларије за управљање јавним улагањима о свим пројектима које, на територији Горњег Милановца, финансира Канцеларија, као и плановима за будуће инвестиције и питање изградње Таковског дворца.

Previous Додељене награде „Бели лабуд“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I