Eng

Es

It

Sp

Буџет за пољопривреду увећан за пет милиона динара

Буџет за пољопривреду увећан за пет милиона динара

Данашња, 75. седница Општинског већа општине Горњи Милановац завршена је усвајањем свих предложених тачака Дневног реда. Већници су једногласно усвојили предлог Споразума о сарадњи у области смањења ризика од катастрофа и послова развоја цивилне заштите градова и општина у сливу Западне Мораве.

Председник општине Дејан Ковачевић истакао је да је општина Горњи Милановац, заједно са још 17 локалних самоуправа, потписала Споразум како би у наредном периоду на бољи начин решавала све проблеме везане за смањење ризика од катастрофа:

„ Овим споразумом смо формирали једну заједничку службу чије ће седиште бити у Крушевцу, а повод за формирање службе јесте да на једнообразан начин решимо све проблеме, поготово када су у питању катастрофичне поплаве које смо имали 2014. године, и ми у Милановцу, и доста општина у сливу Западне Мораве, када је и кренула иницијатива о удруживању тих општина у једну целину. Оно што је битно јесте да ће та служба на себе преузети израду све планске документације, како бисмо заједничким снагама решавали наше водотокове. Ни Гoрњи Милановац ни остале локалне самоуправе не могу саме да егзистирају када су катастрофици у питању. Ми смо већ један део новца добили по пројекту и радили смо системе за рану најаву, тако да ћемо у будућности имати поред тога једну стручну службу која ће се бавити израдом документације и давањем предлога решења општинама како се борити и на најбољи начин спречити катастрофике у будућности“.

Већници су, такође, једногласно донели Закључак о набавци и испоруци противградних ракета. Ове године, као и претходне, за набавку ракета опредељено је два милиона динара, чиме ће се набавити око педесет противградних ракета.

„ Уз саму попуну ракета, ми у овој години, преко Министарства пољопривреде, планирамо да реализујемо и државни пројекат, а то је аутоматизација лансирних рампи, тако да је Моравички округ ушао у пројекат изградње нових аутоматских лансирних рампи, што ће нама умногоме олакшати ситуацију јер знате да је на селима тешко наћи противградне стрелце који су у могућности да 24 сата, у време када је то потребно, прате временске услове и лансирају ракете“, нагласио је председник Ковачевић и додао да је буџет за пољопривреду за 2020. годину увећан за десет посто, тј. за пет милиона динара, што ће се чинити у наредне четири године.

„ Ми смо за 2020. годину увећали буџет за пољопривреду за пет милиона динара и то ћемо радити у наредне четири године, увећаваћемо буџет пољопривреде за десет посто годишње, а из тог буџета финансирамо неколико ствари које ублажавају било какве видове елементарних непогода, тако да уколико желимо да спречимо сушу ми ћемо финансирати артерске бунаре, што и јесте у плану и програму за финансирање за ову годину. Такође, набавка противградних мрежа је, поред противградних ракета, један од видова заштите од грȁда. Заједно са Министарством пољопривреде смо направили програм субвенција у привреди који ће значити да можемо финансирати и услуге осигурања. Сваке године апелујем на пољопривредне произвођаче да уколико са врло малим учешћем могу доћи до полисе осигурања то и ураде и да смање бар штету на уложена средства која улажу у пољопривредну производњу. Пољопривредна призводња јесте производња под отвореним небом и јесте нешто за шта треба и држава да се заложи да се та пољопривредна производња очува пре свега како бисмо имали вишак производа који можемо пласирати, како на домаће тако и на инострано тржиште“, закључио је председник Ковачевић.

Поред наведених тачака, на данашњој седници једногласно су усвојени и предлози Решења о изменама и допунама Решења о распореду дела средстава намењених за одржавање саобраћајне инфраструктуре, као и Решења о давању сагласности на измене и допуне финансијског плана Општинске управе општине Горњи Милановац за 2020. годину.

Previous Обележен Дан државности Републике Србије

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I