Eng

Es

It

Sp

Цена вртића непромењена и у овој години

Цена вртића непромењена и у овој години

На предлог председника општине Горњи Милановац, Дејана Ковачевића, на данашњој, тридесетшестој седници Општинског већа, чланови већа разматрали су Решење о утврђивању јединствене економске цене програма васпитања и образовања по детету за 2018. годину у Предшколској установи „Сунце“ Горњи Милановац. Поред ове, на дневном реду нашло се још девет тачака за разматрање.

На почетку седнице усвојен је Записник са 35. седнице Општинског већа, одржане 29. децембра 2017. године.

Одлука да цена вртића и за ову годину буде иста као и претходне године усвојена је једногласно. Коментаришући одлуку, односно субвенционисано учествовање Општине у цени вртића, председник је истакао:„Законским изменама, као локална самоуправа ми смо у могућности да финансирамо вртић у висини до 80% од економске цене вртића по детету. Одлучили смо да цену вртића и ове године задржимо на истом нивоу, да максимално, као локална самоуправа користимо ову законску могућност и да мало олакшамо и растеретимо буџет свихродитеља чија деца иду или се тек уписују у вртић тако што ћемо и у наредном периоду наставити са праксом субвенционисања до 80% од укупне цене вртића. У апсолутном износу, цена вртића остаје иста и она износи 4.629,00 динара за све васпитне групе, осим за децу која похађају припремни предшколски програм. За децу која похађају целодневни припремни предшколски програм цена вртића је 3.621,00 динар, а за децу која бораве само 4 сата бесплатан је припремни предшколски програм. Такође, на терет буџета Општине падају и трошкови у пуном износу за боравак трећег и сваког наредног детета.На овакав начин субвенционисања коришћења вртића и поред једнократних новчаних средстава које дајемо за свако новорођено дете у Општини, желимо да поспешимо и да помогнемо популациону политику и рађање деце у нашој општини. Мислим да смо јако добро планирали и да смо у самом врху у Републици Србији када је у питању брига о најмлађима и уопште брига о породици.“

Такође, на данашњем заседању Општинског већа разматран је и предлог Решења о давању сагласности на посебан програм коришћења субвенција за 2018. годину Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац. Председник општине Дејан Ковачевић рекао је да је оснивањем Јавног предузећа за изградњу и давањем у надлежност комуналних делатности том предузећу,јасна жеља општине да то предузеће постане способно да ради све оне послове из комуналне делатности које су му скупштинском одлуком поверене у надлежност: „Ове године у општину Горњи Милановац први пут уводимо модел наплате паркинг места. Циљ нам је да се јавно предузеће максимално оспособи за тај посао, тако да је предвиђено да се у ту сврху набави једно паук возило.Предвиђено је да се од 1. марта крене са наплатом паркирања и са радом Паркинг сервиса. Наплата паркирања ће се вршити по зонама, испратиће се динамика зонирања које је Јавно предузеће за изградњу већ направило. Паркинг места су обележена и остало је да се спроведе набавка паук возила како би то све могло да функционише како треба. Циљ нам је да увођењем Паркинг сервиса и регулисањем паркирања и увођењем линије градског превоза смањимо оптерећење возила на сам центар града, а омогућимо грађанима да по јако повољним ценама користе линијски превоз.“ Како је речено, цене паркирања још увек нису утврђене и њих треба да утврди Управни одбор Јавног предузећа за изградњу, а сагласност на предложене цене ће дати Општинско веће. а општина, као најадекватнија, угости представнике италијанске фирме и да са њима покрене дијалог о будућој сарадњи.

Питање Нацрта и утврђивања предлога Општине о ангажовању екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Горњи Милановац за 2017. годину нашло се на дневном реду данашњег заседања. Како је известила Александра Милошевић, начелник одељења за финансије, рачуноводство и локалну пореску администрацију правни основ за доношење одлуке о ангажовању екстерне ревизије садржан је у члану 92 Закона о буџетском систему, којим је утврђено да екстерној ревизији подлежу завршни рачуни буџета локалних власти, као и да екстерну ревизију може, уз сагласност државне ревизорске институције, а на основу одлуке Скупштине локалне власти да обави лице које испуњава услове за те послове. Ревизија се обавља на основу годишњег програма, а програм Државне ревизорске институције сваке године обухвати одређен број јединица локалне самоуправе. Како није познат програм за 2018. годину, предложено је да Скупштина општине Горњи Милановац из тих разлога донесе одлуку о ангажовању екстерне ревизије како би се благовремено прибавила сагласност Државне ревизорске институције за ангажовање екстерне ревизије.

Милошевићева је већнике известила и о још два предлога. Реч је о предлогу Решења о употреби средстава текуће и сталне буџетске резерве, као и предлог Решења о промени апропријације. Чланови Општинског већа, једногласно су усвојили ова Решења.

Већници су усвојили и Програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине општине Горњи Милановац у 2018. години.

На дневном реду нашло се и разматрање нацрта и утврђивање предлога Решења о давању сагласности на Сататут Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац као општем правном акту сваког јавног предузећа којим се регулишу основна обележја самог предузећа, међусобни односи самог предузећа према трећим лицима, као и унутрашња организација самог предузећа.

Previous Посета делегације италијанске фабрике „Новамонт“ и представника ПКС општини Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I