Eng

Es

It

Sp

Дан општине

Дан општине

Горњи Милановац је 23. априла прославио Дан општине, 202 године од Другог српског устанка и 164 године од оснивања града. Тим поводом је, у Дому културе, одржана Свечана седница Скупштине општине.

Свечану седницу је отворио председник Скупштине општине Лазар Николић:„Поштовани суграђани, драги гости, отварам Свечану седницу Скупштине општине Горњи Милановац. 

Дозволите ми да у име општине Горњи Милановац, Скупштине општине Горњи Милановац и своје лично име поздравим Јована Томовића, Дарка Вукобратовића, председника Месне заједнице Прањани, представника породице Костадинов, Предрага Бегенишића, Жарка Вучковића, Горицу Станојевић и Марију и Милоша Тројанчевића – добитнике награде „Таковски устанак“, државне секретаре, народне посланике, градоначелнике и председнике општина, председнике градских и општинских скупштина, представнике дипломатског кора, као и нама драге госте из иностранства:Комуна Вефсн из Норвешке; Едеса из Грчке; Травник из Босне и Херцеговине; Пробиштип, Старо Нагоричане, Кавадарци и Куманово из Македоније; Требиње и Власеница из Републике Српске;Словењ Градец, Сежана и Старше из Словеније и Херести из Румуније.

У име свих грађана Рудничко-таковског краја још једном вам желим добродошлицу, са жељом да проведете пријатно време у нашој општини.

Уједно поздрављам одборнике Скупштине општине, председника општине Дејана Ковачевића, заменицу председника општине Јадранку Достанић, заменика председника Скупштине општине Зорана Радовановић, чланове Општинског већа, начелника Општинске управе Александра Јевтовића, господина Слободана Јоловића – начелника Моравичког управног округа, представнике Српске православне цркве, Војске Србије, представнике привредних друштава, директоре јавних предузећа и установа, представнике медија, као и све госте који су данас са нама. Повод за одржавање данашње Свечане седнице је Дан општине Горњи Милановац, обележавање 202 године од почетка Другог српског устанка и 164 године од оснивања нашег града.

Други српски устанак, подигнут у Такову, на Цвети, сада већ далеке 1815. године, без икакве сумње представља један од најзначајнијих догађаја наше новије историје. У питомој долини, оивиченој речицама Љесковицом и Дичином, испод „столетног“ храста, или како то овдашњи воле да кажу грма, Милош Обреновић је, заједно са својим истомишљеницима, покренуо један, испоставиће се касније, изузетно сложен, али успешан процес стварања самосталне државе. И управо тај догађај, односно време и место његовог зачетка, постаће полазна основа у креирању националног идентитета. Становници рудничко-таковског краја, посебно њихови предводитељи, трудили су се у претходна два века, да упркос честим друштвеним и политичким променама, сачувају и унапреде сећање на Милошев устанак и његово доба.

Са територије наше општине почело је освајање српске слободе, што са поносом чувамо и негујемо као вредно наслеђе.

Таковски грм постаје симбол и то не само визуелни, многобројних организација, установа, предузећа, али и спортских клубова. Значајан број предавања, изложби, књига, документарних серијала, специјалних издања новина и часописа, организованих, издаваних и штампаних у Горњем Милановцу, допринели су да ова средина поново стекне епитет државотворне.

Данас ће бити додељена признања симболичног назива „Таковски устанак“ управо оним појединцима и организацијама које представљају понос нашег краја. Хвала и срећан Дан општине!“

У културно-уметничком делу програма наступили су: глумац Ивица Тодоровић, музичар Владан Павловић из Музичке школе „Др Војислав Вучковић“, певачка група КУД „Шумадија“ и хор ОШ „Краљ Александар I“.

Гостима у пуном Дому културе обратио се и домаћин, председник општине Дејан Ковачевић:

„Поштовани суграђани, драги пријатељи, цењени гости из Србије и из иностранства, државни секретари, колеге градоначелници и председници општина, представници дипломатског кора,народни посланици, начелниче Моравичког управног округа, одборници Скупштине општине, чланови Општинског већа, представници Војске Србије, Српске православне цркве, поштовани добитници општинских признања, даме и господо.

У име општине Горњи Милановац, у име својих сарадника и своје лично име желим вам добродошлицу и пријатан боравак у нашој општини.

Посебно хвала добитницима општинских признања, јер су они допринели да се за наш рудничко-таковски крај чује и ван граница наше државе.

Желим да поздравим наше братимљене и пријатељске градове и општине. Наше пријатељство се потврђује из дана у дан и ваше присуство у оволиком броју показује значај наших односа. Даме и господо, данас је овде присутно 13 делегација из 6 држава, што је рекорд по броју присутних гостију из иностранства и још један доказ колико једни друге ценимо.

Данас је најзначајнији дан за нашу општину. Данас је Дан општине, 202 године од почетка Другог српског устанка и 164 године од оснивања града. Поносан сам што сам Милановчанин, поносан сам што живим и радим у овом месту, овде – у срцу Шумадије.

Име Горњег Милановца познато је и признато и ван граница Републике Србије. Многи нас знају и као Шумадијски Беч Милоша Обреновића.

Поносни смо на своје претке, који су нам омогућили да имамо епитет државотворног места.

Као један од најмлађих српских градова, смештен између Рудника и Вујна, Горњи Милановац је познат као град људи који ће вас увек дочекати са осмехом.

Нама у будућности предстоји да оправдамо епитет привредног чуда, који нас краси деценијама, и да створимо услове да наша омладина остане овде и да ради.

У филму сте видели део онога што смо урадили за претходних годину дана. У том периоду главни акценат био је на инфраструктури, јер је добра инфраструктура основ сваког даљег напретка. Тако ћемо наставити и у наредном периоду. Нови путеви, водоводи, реновирање школа и амбуланти широм општине, изградња канализације – све су то инвестиције на којима ћемо предано радити део по део, равномерно у свим деловима општине.

У образовање улажемо више од 300 милиона динара, што никада до сада није био случај у општини Горњи Милановац.

50 милиона динара улажемо у пољопривреду што нас сврстава у ред општина са највећим улагањима, када се узме у обзир број становника. Како је највећи проценат наше територије руралан, пољопривреда је главна делатност.

Привлачење нових инвестиција и отварање нових радних места примарни је циљ општинског руководства и увелико радимо на томе.

Култура, туризам и спорт су области по којима је Милановац увек био познат.

Културна понуда је никад богатија, у туризму се ради на истицању свих лепота нашег краја, а у спорту смо били домаћин великог међународног јуиорског рукометног турнира, а оно што могу да најавим је и да ће финални турнир Купа Србије у рукомету бити одржан у Горњем Милановцу.

Можемо да обећамо још већи рад и труд да Горњи Милановац напредује на свим пољима. То је наша обавеза према прецима али и према нашим потомцима. Још једном вам хвала што сте наши гости и срећан нам Дан општине!Живели!“

Уручене су и златне и сребрне медаље „Таковски устанак“ као и признања најбољим спортистима.

Добитници златних медаља су Месна заједница Прањани, Дарко Вукобратовић, Јован Томовић и постхумно Михаило Костадинов.

Добитници сребрних медаља су Предраг Бегенишић и Кошаркашки клуб „Икар“, Жарко Вучковић, Горица Станојевић и Марија и Милош Тројанчевић.

Најбољи спортиста општине у 2016. години је Огњен Недељковић (стреличарство), најбоља спортисткиња је Ивана Илић (атлетика), док је најбоља спортска организација „Атлетски клуб Таково“.

Након тога, положени су венци на Тргу кнеза Михаила, на Брду Мира и у Брусници.

Пре Свечане седнице, у кабинету председника општине, потписан је Споразум о братимљењу између општине Горњи Милановац и општине Пробиштип из Македоније.

 

Previous 202. годишњица Другог српског устанка

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I