24. годишњица од почетка НАТО агресије на СР Југославију обележена у Горњем Милановцу

24. годишњица од почетка НАТО агресије на СР Југославију обележена у Горњем Милановцу

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 24 године. За 78 дана, колико је трајало бомбардовање, погинуло је између 1.200 и 2.500 људи, међу њима 79 деце и 1.031 припадник Војске и полиције, а 25 особа се и данас води као нестало. Са територије општине Горњи Милановац у овим дејствима живот је изгубило пет особа.

Након парастоса који је служен за душе настрадалих,на Споменик браниоцима српске слободе на простору спомен парка „Брдо мира“, венце је испред Општине Горњи Милановац положио председник општине Дејан Ковачевић, испред Војске Републике Србије командант гарнизоног места, потпуковник Ненад Дражинац и представници Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца општине Горњи Милановац и представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

      Обраћајући се присутнима, председник Ковачевић је нагласио да данашњи датум Србија никада не сме да заборави .

      – Деветнаест чланица НАТО пакта на данашњи дан бомбардовале су једну малу суверену земљу која се налази на тлу Европе и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. Данашње време, које је више него турбулентно када поново имамо рат на тлу Европе, говори нам да ми, мале државе, морамо да се изборимо за поштовање Међународног права. Уколико се оно не буде поштовало, ми мали ћемо увек имати проблем. НАТО агресија је један злочин који се десио над СРЈ, а сви знамо да је циљ искључиво била Србија, која је претрпела највише губитака и у животима и у разарању њене инфраструктуре. Данас када све велике силе кроје Међународно право како њима одговара, ми смо ти који морамо дићи глас и заштитити све оно што су повеље Уједињених нација и све оно што значи очување суверенитета државе – рекао је Ковачевић.

      Председник је додао да Србија данас са својим руководством чини све да што мање оштећена изађе из данашњих збивања, да у свом саставу сачува све светиње и Косово и Метохију. Јер, како је рекао, то је наш дуг како према прецима, тако и према нашим потомцима.

 

    КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

 

Previous Анђела, Софија и Есма овогодишње учеснице “Ритма Европе“