Eng

Es

It

Sp

Даноноћно ангажовање на нормализацији ситуације проузроковане обилним снежним падавинама

Даноноћно ангажовање на нормализацији ситуације проузроковане обилним снежним падавинама

Услед велике количине снега који скорo непрекидно пада већ седам дана на територији општине Горњи Милановац створен је снежни покривач у висини од 30-50cm који отежава свакодневно функционисање и успорава саобраћај. Надлежне службе и јавна предузећа непрекидно дежурају и чине све да путни правци буду проходни.

Јавно предузеће за изградњу општине задужено је за чишћење снега на локалним путевима и градским улицама од чега укупно чисте 82,5 км улица у граду и око 1200 км локалних путних праваца. Директор овог предузећа Божидар Вучетић изјавио је да је механизација седам дана непрестано на терену: „Што се тиче градских улица чишћење се одвија по приоритету и возила су непрекидно на терену. Чишћење нам отежавају возила која су паркирана са обе стране коловоза, нарочито у споредним градским улицама. Стога апелујемо на возаче да где год је то могуће возила паркирају са једне стране улице.“ Вучетић је додао да су четири камиона, четири скипа и два трактора константно на терену, а да ризле и соли има довољно: „Због новонастале ситуације, од данас нам је и Војска изашла у сусрет и пуно помогла у чишћењу градских улица. Наша Општина је јако разуђена, а у претходна два дана појављује се доста снежних намета и завејаних путних праваца.“ Екипе Јавног предузећа за изградњу тренутно се налазе у пределу Трудеља, Драгоља, Качерског краја, до Полома, Теочина, Гојне Горе и надаље до Гружанског краја. „Јутрос смо имали интервенцију у Богданици где је био завејан пут до куће у којој се налазила једна трудница. Радимо двадесет и четири сата и надамо се да ће се током викенда ситуација на терену нормализовати“, закључио је Вучетић. Јавно предузеће за изградњу општине и Паркинг сервис не наплаћују услугу паркирања док трају снежне непогоде.

Према општинској Одлуци о комуналним делатностима Јавно комунално предузећа Горњи Милановац одговорно је за чишћење снега и леда на Тргу кнеза Михаила, тротоар у Карађорђевој улици, стазе у парку у центру града и стазе око зграде Окружног начелства, тротоар у Таковској улици, тротоар испред цркве Св. Тројице, Тротоар у улици Војводе Милана, стазе у спомен парку „Брдо мира“, степениште код основне школе „Свети Сава“, као и степениште у улици Свете Поповића, затим мост преко Ивичког потока и тротоаре дуж грађевинских парцела које нису изграђене.

Према речима Ивана Лазића, директора Јавног комуналног предузећа, поред ових површина запослени су очистили и пешачке стазе које воде до основне школе „Десанка Максимовић“, аутобуска стајалишта, шеталиште на Новом кеју, као и пешачку стазу која води до компаније „Металац“. Градско гробље се редовно одржава, топлане раде без већих проблема, а од недеље ће се и смеће на градском подручју износити према редовном распореду.

Лекари Дома здравља уз мало потешкоћа и кашњења стижу у амбуланте према плану и распореду на сеоском подручју. Мање проблеме је једино имала екипа Кућне неге, која због непроходности није могла да стигне на одређене локације. Хитна помоћ, упркос тешкоћама, стиже до свих корисника.

Када је реч о раду школа на градском подручју настава се одвија неометано, док је на сеоском подручју ситуација другачија. У Такову нису радила издвојена одељења у Полому, Горњим Бранетићима, Савинцу, Врнчанима и у Бољковцима. Док у Прањанима нису радила одељења у Брезни и Теочину. Путни правци ка школама јесу проходни, али ученици који похађају наставу имали су потешкоће да из својих заселака дођу до школа због конфигурације терена и великог снега.

Начелник Штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац Милорад Димитријевић рекао је да се јавни саобраћај одвија отежано и да због снежних наноса јутрос нису саобраћали аутобуси на релацијама Теочин – Брајићи – Коштунићи, Гојна Гора – Каменица, Драгољ – Рудник и Доњи Бранетићи – Синошевићи. „Све службе раде, нема већих проблема у енергетском снабдевању, нема проблема када је грејање у питању, као ни у телекомуникацијама. Оцена Штаба је да нема основа за проглашење ванредне ситуације. Прилагођавамо се новонасталој ситуацији и покушавамо да решимо проблеме у ходу. С обзиром на најаву да ће падавине престати за викенд и да се очекује побољшање временских услова, сматрамо да ће од понедељка бити нормализовани услови.“, закључио је Димитријевић.

Previous Поклони за прву бебу рођену у 2019. години

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I