„Дарујте им еко-школе, да деца природу чувају и воле“

У петак 2. октобра 2015. године у великој сали Општине Горњи Милановац одржано је Саветовање ради укључења у програм „ЕКО-ШКОЛЕ“ свих образовних установа са територије наше општине.

На саветовању су присуствовали ученици милановачких основних и средњих школа, представници Предшколске установе „Сунце“, ОШ „Свети Сава“ из Чачка, Александра Младеновић испред Амбасадора одрживог развоја, Бојан Миловановић „ГМ оптимист“ као и представници Одсека за послове еколошке канцеларије Општинске управе општине Горњи Милановац.

Уводна реч припала је Невени Обрадовић, шефу Одсека за послове еколошке канцеларије Општинске управе општине Горњи Милановац, која је истакла значај, неопходности и предности уласка васпитних установа у програм еко-школе и позвала све присутне да заједно сарађују на наведеном програму.

Представник Амбасадора одрживог развоја, који има улогу националног оператера и једине овлашћене организација из наше земље за спровођење програма „Фондације за едукацију у области животне средине“, Александра Младеновић појаснила је основе Међународног програм Еко-школе односно кораке, искуства, планове, међународну сарадњу, значај, добит као и друге пројекте наведене међународне организације.

Представници школа са територије општине Горњи Милановац и гостујуће ОШ „Свети Сава“ из Чачка презентовали су досадашње активности и искуства из програма Еко-школа док је Љиљана Ђуровић, испред ОШ „Момчило Настасијевић“, поред презентовања еко-програма, говорила и о врстама и учесталости извођења еколошких акција васпитно образовних установа у Горњем Милановцу, приказу и вредновању досадашњих резултата са закључком о најоптималнијем избору модела за реализацију еко-програма.

Професор Церанић је представио ангажовање ученика кроз конкурс Млади еко-репортери али и приказао два филмска остварења а учесници саветовања имали су прилику да посете изложбу „Еко машта може свашта“.

Програм „Еко-школа“ има за циљ да допринесе уређењу и очувању животне средине али и еколошком образовању и јачању капацитета сарадње између различитих установа и сумирању досадашњих активности у оквиру наведеног програма.

Previous Потписани уговори за доделу бесповратних подстицајних средстава за пољопривреду