Eng

Es

It

Sp

Додатних 25 милиона динара за рехабилитацију четири улице и по први пут субвенције за стамбене зграде

Додатних 25 милиона динара за рехабилитацију четири улице и по први пут субвенције за стамбене зграде

На данашњој, 67. седници Општинског већа, пред већницима се нашло 17 тачака. Једна од кључних тачака коју су већници данас усвојили јесте Предлог решења о изменама и допунама решења о распореду средстава намењених за одржавање саобраћајне инфраструктуре. Измене се тичу додатних 25.743.492,00 динара, опредељених за рехабилитацију четири улице: Љубићске, Дринчићеве, Рзавске и Војводе Милана, као и 11.331.600,00 динара за асфалтирање локалног пута у МЗ Рудник, деонице Злокуће и Дрење. Председник општине Дејан Ковачевић подсетио је да су за ову годину опредељена средства од преко 400 милиона динара за инфраструктуру, док ће рехабилитација поменутих улица почети након спровођења јавних набавки.

На данашњој седници, Општинско веће је једногласно донело и закључак о утврђивању предлога Одлуке о подстицајним средствима за активности инвестиционог одржавања и унапређења својстава стамбених зграда за колективно становање. Председник општине Дејан Ковачевић истакао је да је ово први пут да општина издваја субвенције за зграде за колективно становање, са чиме ће се наставити и у будућности.

„Први пут имамо издвојених 4 милиона динара у буџету општине, првенствено за финансирање енергетске ефикасности стамбених објеката, чиме покушавамо да уштедом енергије и зграда које су на траси топловода Јавног комуналног предузећа, али и које имају индивидуално грејање, да им смањимо трошкове загревања и хлађења простора“, рекао је Ковачевић. Осим унапређења енергетских својстава и других активности којима се спречава настанак штетних последица по здравље грађана и животну средину, субвенције ће бити искоришћене и за санацију кровова, као и инвестиционо одржавање фасада. Висина подстицајних средстава за активности инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда може износити до 50 посто инвестиције, а максимално 500.000,00 динара по стамбеној згради.

Једна од битнијих тачака која је усвојена и прослеђена Скупштини општине на разматрање, јесте план Заштите и спасавања општине Горњи Милановац. Начелник Штаба за ванредне ситуације Милорад Димитријевић истакао је да је овај стратешки документ, израђен од стране Штаба за ванредне ситуације, стручног тима за израду процене и плана заштите и спасавања, у сарадњи са ангажованом агенцијом, добио сагласност од стране стручне службе Министарства унутрашњих послова сектора за ванредне ситуације. Такође, он је рекао да је општина Горњи Милановац једна од ретких локалних самоуправа која је израдила овај документ и за исти добила сагласност надлежног министарства.

Општинско веће донело је и Закључак о утврђвању предлога Одлуке о усвајању Програма развоја туризма општине Горњи Милановац, Закључак о прихватању Информације о припремљености основних и средњих школа на територији општине Горњи Милановац за школску 2019/2020. годину, као и Закључак о прихватању Одлуке надзорног одбора Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац, који су прослеђени Скупштини општине на разматрање.

Previous Прањани центар света – три дана магије четири жице

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I