Eng

Es

It

Sp

Прањани центар света – три дана магије четири жице

Прањани центар света – три дана магије четири жице

Око педесет хиљада посетилаца током три дана трајања, врхунске изведбе најталентованијих виолиниста, богат културно-уметнички програм и Прањанци као одлични домаћини, обележили су први Сабор виолиниста Србије у Прањанима.

Већ после првог дана саборовања, велики број посетилаца поздравило је у петак увече победнике такмичења младих виолиниста. Победу је однео дванаестогодишњи Јоца Васић, родом из села Пироман код Обреновца. Поред звања Прве виолине, са собом је понео и кључеве скутера.

Златна виолина на Првом сабору виолиниста у такмичењу за млађе категорије отишла је у руке Бобана Васића, такође младог Пироманца, који је маестрално одсвирао песму „Да зна зора“, а потом и „Шилетово коло“.

Огњен Јањић из села Дубока, код Кучева, одушевио је жири извођењем „Старе Влајне“, и у његове руке отишла је награда за најбоље одсвирано коло, док је десетогодишњи Адријан Машић, који је у Прањане дошао из Беча, освојио награду за најбоље одсвирану песму „Срећо моја, моје злато“.

Другог дана Сабора, стручни жири је, након озбиљног разматрања, донео одлуку да Прва виолина Србије припадне Момиру Јовановићу из Новог Сада. Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић уручио је победнички пехар победнику, док му је кључеве Шкоде Фабије предао Душан Костић, испред фирме „АутоЧачак“.

Златна виолина припала је Андреи Алимановић, а за најбоље одсвирано коло награда је отишла у руке Раду Радосављевићу. Пехар за најбоље одсвирану песму добио је Александар Спасић, а за најизворније музицирање награђен је Ранко Ђурић.

Сабор виолиниста Србије, изнедрио је и школу виолине. Малишани ће наставу похађати у ОШ „Иво Андрић“ у Прањанима, која ће изнедрити виртуозе на овом инструменту, а можда и будуће победнике Сабора.

У оквиру Сабора, између осталих, уприличена је и изложба трактора фирме „Агроуниверзал“ из Горњег Милановца, на којој је посетиоцима било омогућено и да обаве куповину трактора. Том приликом, председник општине Дејан Ковачевић уручио је кључеве трактора купљених уз помоћ субвенција.

Такође, једна од запаженијих изложби била је и изложба привредно-туристичке понуде таковског краја, на којој су излагачи представљали јединствене производе, најпре, из прањанског краја.

Поред наступа такмичара, који су се надметали за прву и златну виолину Србије и којима је овај Сабор отворио врата за даље успехе, присутни су уживали и у концертима једних од највећих мајстора виолине, Бранка Ристића, Перице Васића, али и концертима естрадних уметника – Миланчета Радосављевића и Наде Топчагић.

Први Сабор виолиниста Србије превазишао је сва очекивања, а једно је сигурно – виолина је добила своју престоницу.

Previous Отворен први Сабор виолиниста Србије у Прањанима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I