Додељени уговори за развој сеоског туризма

У Свечаној сали зграде Окружног начелства данас су уручени Уговори о додели подстицајних средстава за развој сеоског туризма на територији општине Горњи Милановац. Уговоре су доделили председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и директорка Туристичке организације Невена Обрадовић.

 Општина Горњи Милановац је још пре неколико година, заједно са Туристичком организацијом, увела субвенције за реконструкцију старих домаћинстава како би повећала број туристичких објеката на селу.

Са власницима туристичких газдинстава на сеоском подручју, причао сам о томе када је кренула експанзија короне колико је лоших, али и добрих ствари донела човечанству, али и становницима Горњег Милановца. Поред лоших ствари, са једне стране, са друге стране корона је показала да је живот на селу и у природи много лепши од живота у граду. Тада је кренула експанзија наших сеоских туристичких домаћинстава. Данас можемо да се похвалимо да имамо преко 100 регистрованих сеоских домаћинстава, а 62 села, што значи да већ сада имамо више домаћинстава у једном селу. Није реч само о запошљавању једне сеоске породице, већ целог краја, јер то туристичко домаћинство ће се снабдевати из читавог краја производима који су за тај крај препознатљиви. Поред природе, одмора, тишине, људи долазе и због гастрономије. Гастрономија је код нас јако позната, наш рудничко-таковски крај је препознатљив по њој. Срећан сам што имамо све више туристичких домаћинстава и што општина Горњи Милановац може да помогне“, изјавио је председник Ковачевић и додао да ове  године, нажалост, три домаћинства нису успела да добију субвенцију због недостатка средстава у буџету, због чега ће постојати иницијатива повећавања средстава за развој сеоског туризма, како би сви они који улажу у сеоски туризам добили део новца за те намене.

Испред Туристичке организације општине Горњи  Милановац говорила је Невена Обрадовић, директорка поменуте организације.

С обзиром на то да смо ми рурално подручје, односно брдско-планинска, сеоска општина, онда ми то туристима и нудимо – природу, добру кухињу и смештај, који је заиста битан. Не можемо имати хотеле на подручју целе општине, али зато имамо „мини хотеле“, како ја волим да називам наше сеоске домаћине. То су савремени смештаји, који нуде рурални амбијент, али су опремљени тако да имају најсавременија купатила, собе. Из тог разлога многи туристи се изнова враћају на иста места. То је драгоцено и то треба да гајимо у будућности. Захвална сам председнику општине Дејану Ковачевићу што је имао слуха да одваја средства из буџета општине за развој туризма на сеоској територији рекла је Невена Обрадовић, директорка ТО општине Горњи Милановац.

Сврха доделе подстицајних средстава је унапређење и развој сеоског туризма на територији општине Горњи Милановац, а самим тим и унапређење руралне економије и квалитета живота на сеоском подручју. 

Previous Решен вишедеценијски проблем са пијаћом водом на Руднику