Решен вишедеценијски проблем са пијаћом водом на Руднику

Квалитетна пијаћа рзавска вода стигла је до својих потрошача на Руднику. Завршени су комплетни радови на изградњи водовода од Горњег Милановца до Рудника и тиме решен вишедеценијски проблем са пијаћом водом потрошача у овом делу наше општине.

-Велики дан за Рудник, велики дан за Рудничане, велики дан и за општину Горњи Милановац. Успели смо да решимо један проблем који је неколико деценија постојао, а то је недостатак квалитетне воде за пиће на Руднику. Данас су мештани овог дела наше општине добили квалитетну воду са Рзава. Завршена је изградња комплетног водовода од Горњег Милановца, преко Сврачковаца и Мајдана до Рудника. Овде се водом пуни главни резервоар “Прлине” одакле се вода даље дистрибуира до потрошача. Замолићу директора ЈКП “Горњи Милановац” Ивана Лазића да са својим тимом у наредном периоду стави акценат на проширење секундарне водоводне мреже, јер сада имамо довољно воде тако да ће свака кућа на Руднику бити прикључена на овај водовод. Захваљујем се директору Рудника олова и цинка, господину Ацу Илићу који је изашао у сусрет и помогао у реализацији овог пројекта изградње водовода, са механизацијом и људством. Општина Горњи Милановац је за ову последњу фазу радова издвојила преко двадесет милиона динара из сопствених средстава док су претходне фазе финансиране из буџета Владе Републике Србије и у питању су милиони евра који су уложени у овај водовод. Захваљујем се и ЈП за изградњу и свим чиниоцима који су допринели да се посао успешно приведе крају. Наравно, ЈКП “Горњи Милановац” успешно је изнело највећи терет овог посла и честитам им на томе. Решавањем проблема водоснабдевања на Руднику се отварају врата за бржи развој туризма истакао је Дејан Ковачевић приликом обиласка нове пумпне станице и резервоара “Прлине” на Руднику.

До прикључења на нови водовод капацитет водоснабдевања на Руднику био је  8 литара у секунди. Новим цевоводом, новом линијом у ову варошицу доведено је нових 10 литара у секунди, што за грађане Рудника и привреду Рудника значи сигурно водоснабдевање током целе године. Извођач радова било је ЈКП “Горњи Милановац”.

-ЈКП у марту месецу је добило задатак да реши водоснабдевање варошице Рудник. Двадестог јула смо кренули у изградњу како цевовода, тако и пумпне станице и резервоарског простора. Горњи Милановац Рудник је веза  водовода чија је изградња започета 2010. године. У последњој фази је урађено 4 километра и 300 метара, нова пумпна станица и резервоар “Прлине” запремине 30м2, нови прикључак струје, станица за дехлорисање и комплетна аутоматика – рекао је Иван Лазић директор ЈКП „Горњи Милановац“. Лазић се уједно захвалио свим радницима ЈКП који су били ангажовани у протеклих пет месеци на изградњи водовода, општини Горњи Милановац, ЈП за изградњу и РОЦ Руднику који је помогао цео овај подухват.

Ја сам геолог по струци и морам да кажем да је Рудник веома необична планина, већина извора налази се на страни Јасенице и оно што је проблематично то је да је увек у води имало арсена. Највећи проценат арсена се бележио током летњих месеци када се смањивала издашност извора. Захваљујући ЈКП „Горњи Милановац“ пре неких пет до шест година су постављени пречистачи арсена, тако да корисници више нису имали проблема са квалитетом техничке воде. Свим Рудничанима као и нашем предузећу био је циљ да се обезбеде довољне количине квалитетне воде за пиће. Сада када је комплатен посао завршен, када је водоснабдевање уредно и када је стигла квалитетна вода сматрам да ће Рудник искористити све своје потенцијале и заузети место на туристичкој мапи које заслужује – између осталог рекао је Ацо Илић генерални директор компаније Рудник и флотације Рудник.

Капацитет новог водовода је и више него задовољавајући, не само за потребе локалног становништва и привреде већ оставља могућност за прикључке нових корисника.

Previous Ускоро крај радова на изградњи кружног тока “код Тенка”