Прљаво или чисто није исто

Прљаво  или  чисто  није  исто

Општинско такмичење из екологије и заштите животне средине под називом „ЕКО-КВИЗ“ одржано је јуче у спортској хали „Бреза. Милановачки основци такмичили су се кроз спортске игре, вештине и знање из екологије, рециклаже и заштите животне средине.

На такмичењу је учествовало свих седам основних школа са територије наше општине, ђаци од петог до осмог разреда. Сваку школску екипу чинио је један ђак из петог, шестог, седмог и осмог разреда, а у неким играма учествовали су и наставници. Драго ми је да смо после три године успели да организујемо овакав догађај, јер су деца та која ће се у будућности бавити рециклирањем, селекцијом отпада и чувањем животне средине и то треба да науче већ сада. Добили смо победника квиза, то је ОШ „Десанка Максимовић“ која ће наш град представити на републичком такмичењу 21. априла у Београду и ми ћемо их тада бодрити и гласно навијати и надамо се, победити –рекла је Ивана Адамовић, шефица Канцеларије за заштиту животне средине општине Горњи Милановац.

Друго место на такмичењу  освојила је екипа ОШ „Момчило Настасијевић“, а треће ОШ „Свети Сава“. Додељене су и новчане награде за екипе које су освојиле прва три места. За прво место сваки ђак из такмичарске екипе је добио по 20. 000, за друго по 15. 000 и за треће место по 9. 000 динара. Остали ученици, учесници квиза добили су захвалнице и ваучере за куповину школског прибора у градским књижарама. Награде је доделила Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац која је том приликом изјавила:

-Читава идеја Еко-квиза је подизање свести основаца о значају очувања животне средине и важности информисаности о рециклажи и екологији уопште. Ово такмичење код нас траје од 2017. године, али је због пандемије корона вируса прекинуто. Желела бих да се захвалим нашим пријатељима из Службе за еколошку едукацију и информисање ЈКП Београд који раде ову причу и који су упорни да наше младе едукују о заштити животне средине и надам се да ћемо и убудуће одржавати Еко-квиз у нашој општини. Наша школа “Десанка Максимовић” је освојила прво место, следи им такмичење у Београду, ми ћемо испратити читав догађај и бити уз њих. Честитам им и захваљујем на одличном знању и лепој атмосфери коју су нам данас приредили –рекла је Достанић.

Горан Васић из Градске чистоће ЈКП БЕОГРАД – захвалио се  организаторима данашњег Еко-квиза и додао:

Када је прошла пандемија и када смо видели да деца могу поново да буду на окупу, позвали смо осниваче републичког такмичења, општину Горњи Милановац, Вршац и Зрењанин, договорили се да организујемо градска такмичења, а након њих да одржимо Републичка такмичења 21. априла, симболично, дан пред врло важан датум, 22. април Дан планете Земље. Захвалио бих се и Министарству екологије за заштити животне средине, скупштини града Београда и свим институцијама које подржавају ову идеју, јер је основни циљ да наше најмлађе едукујемо на прави начин, да их усмеримо и да им објаснимо да они, осим ове животне средине немају другу. Зато је важно да науче о рециклажи и заштити животне средине, што и радимо кроз овај Еко-квиз у који ћемо, надам се укључити више градова-закључио је Васић.

Покровитељ манифестације је Општина Горњи Милановац, а организатор Канцеларија за заштиту животне средине Општинске управе Општине Горњи Милановац, уз техничку подршку Установе „Спортско – рекреативни центар“ Горњи Милановац, ЈКП „Горњи Милановац“ и ЈКП „Градска чистоћа“.

КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊИ  МИЛАНОВАЦ

Previous 24. годишњица од почетка НАТО агресије на СР Југославију обележена у Горњем Милановцу