Evropska unija odobrila projekat vodosnadbevanjaI

Opštini Gornji Milanovac odobren Projekat vodosnadbevanja u skladu sa evropskim standardima, koje finansira EU prema Projektu ekonomskog razvoja i poboljšanja životnog standarda u lokalnim sredinama u regionu, na osnovu koga će u Srbiji biti uloženo šest miliona evra. Lokalne zajednice imaju obavezu da oko deset odsto sredstava za realizaciju tih projekata obezbede iz sopstevnih sredstava.

Ugovor za korišćenje bespovratnih sredstava u vrednosti od 236.525 evra u svrhu implemenetacije gornjomilanovačkog projekta, ispred opštine Gornji Mlanovac potpisao je predsednik opštine Milisav Mirković, drugi potpisnik je Ferenc Simon predstavnik delegacije Evropske unije. Partner u realizaciji ovog projekta u delu tehničke podrške biće Grad Užice.
Prema ovom Ugovoru, opština Gornji Milanovac je u obavezi da sačini Projektni tim za koordinaciju i organizaciju u realizaciji projekta u delu oglašavanja javnih nabavki, sačinjavanja izveštaja, digitalizacije na mreži vodosnadbevanja, vršenje obuke u proceni ekonomskih studija, harmonizaciju lokalnih propisa u vodosnadbevanju, povećavanje svesti građana o potrebi racionalizacije korišćenja vode i promocija Evropske unije. JKP Gornji Milanovac imaće delegirana tri člana u projektu, koja će učestvovati u pripremnim aktivnostima, pružajući sve potrebne informacije iz sektora vodosnadbevanja i koordinairati aktivnosti sa konsultantima. Grad Užice će imati dva predstavnika, koji će pružiti tehničku podršku projektnom timu u Gornjem Milanovcu.
Ugovore u okviru Projekta EU za ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda u lokalnim sredinama u Srbiji, potpisalo je trideset osam opština, a konkurisalo je četiri puta više. U ovom krugu raspodele sredstava, Evropska unija je prvobitni plan ulaganja, povećala za skoro milion evra, tako da su u zavisnosti od vrednosti projekta, opštine dobijale između 100.000 i 300.000 evra za narednu godinu dana.
Poziv na svečanu ceromoniju potpisivanja Ugovora između predstavnika delegacije EU i Opština, dobila je i gornjomilanovačka turistička organizacija kao partner Opštini Beočin u Projektu nova vizija turističke destinacije i stvaranje ruralnog turizma u opštini Beočin.
U ovom projektu za koji je Evropska unija izdvojila 185.115 evra, nosilac projekta je opština Beočin koja učestvuje sa deset odsto sopstvenih sredstava, dok je pored Turističke organizacije Gornji Milanovac, partner u projektu i opština Čajetina.
Prema Ugovoru, gornjomilanovačka turistička organizacija je u obavezi da organizuje edukaciju na temu razvoja seoskog turizma i da prenese koordinatorima projekta sopstvena stečena iskustva iz ove oblasti, kao da im omogući obilazak seoskih domaćinstava, a koji predstavljaju najkompletniju ponudu u oblasti seoskog turizma i nalaze se u samom vrhu zvanične ponude turističke organizacije Srbije.

Previous Upis prvaka i predskolaca

Leave Your Comment