Eng

Es

It

Sp

Годишњица Колубарске битке

Годишњица Колубарске битке

Поводом обележавања годишњице Колубарске битке на спомен бисту Живојина Мишића, Ђенерала Терзића, споменик 1300 каплара и на спомен обележја у Бољковцима, данас су венце ће положили Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац, представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, као и представници Војске Србије.

Колубарска или Сувоборска битка је најзначајнија битка између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату. Вођена је у новембру и децембру 1914. године на фронту од преко 200 км на простору долине реке Колубаре, обронцима планине Сувобор и обронцима планине Маљен. Окончана је успешном противофанзивом коју су извеле снаге Прве армије под командом генерала Живојина Мишића, против бројније и боље опремљене аустроугарске војске, у тренутку када је цео свет очекивао вести о капитулацији Краљевине Србије.

Веома је важно неговати традицију и чувати сећање на овакве догађаје. У питању су два битна аспекта Колубарске битке, први да Аустро-угарска војска није успела да покори Краљевину Србију у том тренутку иако је све указивало на то. Други је војни аспект , ова битка је ушла у уџбенике ратовања , чувеном контра офанзивом коју је спровела српска војска предвођена тада генералном, касније војводом Живојином Мишићем. Све је говорило да ће бити поражена, ипак подигла се из пепела и то јесу најважнији разлози због чега треба обележавати данашњи дан – истакао је Лазар Николић, председник СО Горњи Милановац.

У тренутку када су европске телеграфске агенције очекивале вести о слому српске војске и када је В аустроугарска армија приређивала свечану параду у Београду, отпочела је велика противофанзива целокупне српске војске. Након велике артиљеријске припреме 3.децембра 1914. године у 7:00 отпочиње напад. Аустроугарске трупе су у потпуности изненађене, јер су сматрале да је српска војска неспособна и за одбрану, а камоли за противудар, па су биле приморане на повлачење. Само током борби 3. децембра заробљено је 3 официра, 400 подофицира и војника и 4 топа са 1000 граната.

Previous На двадесетој седници Општинског већа усвојене све тачке Дневног реда

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I