Eng

Es

It

Sp

Горњи Милановац после 70 година добија градску славу

Горњи Милановац после 70 година добија градску славу

Поводом једног од највећих православних празника – Силаска Светог Духа на апостоле, који је и слава цркве Свете Тројице у Горњем Милановцу, у недељу 19. јуна је служена празнична литургија, након чега је централним градским улицама прошла поворка литија, која је крунисана свечаним резањем колача у порти цркве.

Литургијом је началствовао јеромонах Доситеј-монах манастира Хиландар уз саслуживање Архијериског намесника таковског протојереја – ставрофора Аранђела Даниловића, старешине Светоспасовског Саборног храма из Чачка протојереја Мирослава Петкова и свих свештеника храма.

У празничној литургији учествовао је велики број грађана, али и највиши представници наше локалне самоуправе, чланови Општинског већа на челу са председником Општине Горњи Милановац Дејаном Ковачевићем и замеником председника Јадранком Достанић, као и председник Скупштине општине Александар Јевтовић, представници Војске Србије, директор Јавног предузећа за изградњу Божидар Вучетић, директор Културног центра Драган Арсић, директор Музеја Рудничко-таковског краја Саша Марушић.

Пред окупљеним грађанима, старешина милановачког храма – протонамесник Драган Ђорем најавио је да од следеће године празник Свете Тројице поново постаје и слава Општине Горњи Милановац.

У том правцу већ су предузете одговарајуће одлуке, а Општинско веће на челу са председником Општине Горњи Милановац Дејаном Ковачевићем подржало је иницијативу управе храма о обнови славе града. Наиме, од 1946. године црква Свете Тројице у Горњем Милановцу сама је славила овај велики празник, а од следеће године – читавих седамдесет година потом и на 155. годишњицу од оснивања храма – празник Свете Тројице биће поново и слава Општине Горњи Милановац!

Председник је поздравио све учеснике свечаности и поделио радост због обнове градске славе која је неодвојива од идентитета Горњег Милановца и рудничко-таковског краја. Симболичним преузимањем дела колача од старешине цркве, Председник је у име Општине прихватио улогу домаћина градске славе у наредној години.

Свечаност је употпуњена учешћем припадника гарнизона војске у Горњем Милановцу, чланова КУД Шумадија и свечаном изложбом која је том у парохијском дому цркве Свете Тројице: „Фреске и иконе рудничко – таковског краја“, аутора Радоша Гачића и Бобана Стефановића, у организацији Културног центра Горњи Милановац. Председник Општине Дејан Ковачевић отворио је изложбу истакавши да она има велики духовни и уметнички значај још једном поделивши радост обнове славе града.

Previous Одржан Марш пријатељства

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I