Eng

Es

It

Sp

Одржан Марш пријатељства

Одржан Марш пријатељства

У знак сећања на четири хиљаде југословенских интернираца, који су, током Другог светског рата били заточени у нацистичким логорима у Норвешкој, у Горњем Милановцу одржан је Марш пријатељства. У име домаћина присутним учесницима и представницима српско – норвешког друштва, обратио се председник општине Дејан Ковачевић упутивши поздрав Биорн Ерику Давидсену председнику друштва.

„Част ми је да заједно са вама учествујем у традиционалном маршу пријатељства наших народа, којим одајемо почаст онима, који у најтежим временима нису заборавили на човечност и честитост, чија племенитост је постала спона која неодвојиво веже српски и норвешки народ. Норвешка кућа саграђена је 1987. године у част пострадалих Југословена током Другог Светског рата у нацистичком логору у Норвешкој, међу којима је било највише Срба, од њих чак 39 баш из Горњег Милановца. Кроз овај традиционални марш, сваке године оживљавамо успомене на оне који су зачетници овог пријатељства, према којем се морамо опходити с посебним поштовањем и које морамо неговати изнад пуког сећања. Пријатељство треба да настави да живи кроз генерације наших народа које долазе, кроз непрекидну културну и привредну сарадњу, размену идеја и људи. Општина Горњи Милановац веома полаже на неговање добрих и пријатељских односа са Норвешком. Годинама смо побратимљени са норвешком Комуном Вефсн, а у размени идеја, пријатељстава, па и љубави учествовао је велики број, пре свега младих људи. Ова размена је истинска вредност која је проистекла из нашег пријатељства, она чини да наша два народа, без обзира на огромно пространство које раздваја наше домовине буду истински блиска и везана. Зато данас сложно марширајмо, славећи пријатељство и солидарност и наставимо путем развоја пријатељских и братских односа који ће бити најбоље завештање генерацијама наших народа које долазе“ истакао је председник општине Дејан Ковачевић.

Програм Марша пријатељства почео је у преподневним часовима у Норвешкој кући, а настављен полагањем венаца на споменику погинулим интернирцима на Брду мира. У име општине венац је положио председник Дејан Ковачевић. Након тога учесници марша наставили су пут Такова и Савинца.

Ова манифестација се као сећање на интернирце и њихове пријатеље Норвежане, организује сваке године у јуну. Они који нису дочекали повратак у отаџбину остали су заувек у Норвешкој земљи. Породице интернираца из неколико градова Србије, гости из Норвешке марширају у знак сећања на њих али и на дане када је учвршћено пријатељство два народа.

Previous Одржана седница Општинског већа

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I