Eng

Es

It

Sp

Једна кап може да промени све

Једна кап може да промени све

Ступањем на снагу новог Закона о трансфузији крви, горњомилановачка Служба за трансфузију постаје банка крви. Поводом новог Закона о трансфузијској медициниу кабинету председника општине одржана је конференција за медије на којој је представљен нови закон усвојен априла прошле године. На конференцији су говорили председник општине Дејан Ковачевић, начелник Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви у Институту за трансфузију крви Ивана Родић, директор Опште болнице у Горњем Милановцу Предраг Шутић, начелник Службе за трансфузију крви Опште болнице Горњи Милановац Биљана Чалуковић и секретар Црвеног крста Горњи Милановац Небојиша Ивовић.

Нови закон у целости ступа на снагу првог јануара наредне године, а током ове године предвиђено је да се у више фаза овај закон имплементира на територији Републике. Према речима Иване Родић, у односу на претходни начин функционисања, новина новог Закона је постојање две врсте трнсфузиолошких установа: „Са једне стране постоји овлашћена трансфузијска установа и то су Институт за трансфузију крви Србије и Завод за трансфузију крви Војводине у Новом Саду, Завод за трансфузију крви у Нишу и очекује се оснивање Завода за трансфузију крви у Крагујевцу. Задатак ових институција је да се баве промоцијом добровољног давања крви у сарадњи са Црвеним крстом Србије, потом да организују и реализују акције добровољног давања крви на терену, да припреме компоненте крви, тестирају крв давалаца и да дистрибуирају крв до свих здравствених институција у земљи. Са друге све службе за трансфузију крви прерашће у болничке банке крви и њихов превасходни задатак биће брига о самим пацијентима.“ Родићева је истакла да је план прикупљања крви направљен у сарадњи са Црвеним крстом према потребама болнице и у договору са запосленима у Служби за трансфузију крви и односи се на недељни ниво: „План за Горњи Милановац је да се ради два пута месечно, односно сваки други и четврти петак у месецу од 10.00 – 16.00 часова. Захваљујући подршци председника општине и локалне самоуправе обезбеђене су просторије Културног центра, најатрактивнији простор у граду у ком смо и до сада реализовали акције.“

Директор Опште болнице Предраг Шутић и начелница Службе за трансфузију крви Опште болнице Горњи Милановац Биљана Чалуковић позвали су све досадашње добровољне даваоце крви, али и оне који до сада крв нису добровољно давали да дођу у предвиђеним терминима и добровољно дају крв.

Уз захвалност свим чиниоцима данашњег састанка председник Ковачевић је рекао да општина Горњи Милановац снажно подржава ову акцију: „Ја сам данас чуо много лепих ствари које треба да нам буду подстрех за будући период. Једна од њих је да ћемо имати квалитетније искоришћену крв када радимо то у установама које имају могућности то да ураде. Са друге стране, уверен сам да ће болница у Горњем Милановцу увек имати довољне количине крви за све захвате који се у њој раде. Желим да истакнем да је Горњи Милановац до сада био процентуално први у Моравичком округу када је у питању добровољно давање крви и ја се надам да ћемо без обзира на прелазак на нови систем рада успети да задржимо тај тренд. Јако је битно да наша Општа болница има довољно јединица крви за све оперативне захвате. Реконструкцијом Опште болнице увешћемо и неке нове методе који ће се радити у Милановцу, те због тога и повећање месечних јединица крви ће јако значити.“

На крају састанка, сви присутни су позвали грађанство да већ у петак 25.05. у периоду од 10.00-16.00 часова у згради Окружног начелства дођу и буду добровољни даваоци крви.

Previous Почела грађевинска сезона

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I