Još jedna uspešna akcija gornjomilanovačke Opštinske uprave i Doma zdravlja

Letak Zubici LEDjA

U cilju unapređenja i očuvanja opšteg zdravlja, a posebno zdravlja usta i zuba školske dece na ruralnom području, počela je promotivna kampanja za projekat pod nazivom „Zdravi zubi za zdravu i nasmejanu školu“ u organizaciji opštine Gornji Milanovac i Doma zdravlja.
Na osnovu analize podataka o stanju primarne zdravstvene zaštite školske dece na seoskom području, evidentirano je da u predhodnih šest meseci u četiri seoske ambulante u kojima gravitira približno 400 učenika iz 29 izdvojenih odeljenja, stomatološki konzervativno je tretirano samo 160 stalnih zuba, 22 zuba je zaliveno i urađeno je oko 80 ekstrakcija.
Zapravo, stomatološke ambulante postoje samo u četiri sela i to Pranjanima, Beršićima, Rudniku i Vraćevšnici od ukupno 62 sela koja se nalaze na površini čitave gornjomilanovačke opštine od 836 kvadratnih kilometara, površinski svrstanu među najveće opštine u Srbiji.
Projektom je predviđeno da deca školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola sa seoskog područja budu obuhvaćena stomatološkim tretmanom u dve faze. U prvoj fazi vršiće se edukacija i promocija higijenske i zdravstvene kulture sa sticanjem znanja koje će postati navika u očuvanju oralnog zdravlja kroz zdravstveno vaspitni rad uz korišćenje flajera, postera, animiranih tematskih filmova i drugih pomagala. U drugoj fazi biće organizovano plansko dovođenje dece sa obezbeđenim prevozom u najbliže stomatološke ambulante u kojima će biti obavljene potrebne stomatološke intervencije sa primenom interceptivnih ortodonskih metoda sa upućivanjem dece ortodontu, koja za to imaju indikacije.
Za početak implementacije projekta predviđeno je 300.000 dinara budžetskih sredstava, sa sukcesivnim planskim uvećenjem iznosa finasijskih sredsatva od strane lokalne samouprave prema potrebama i utvrđenim planskim aktivnostima.

Projekat „Zdravi zubi za zdravu i nasmejanu školu“ logistički je podržala Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Norveškom asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti kroz program Podrške lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti.
Inače, početkom prošlog meseca u Beogradskom hotelu Hajat, ekspertima ispredovih asocijacija, članovi gornjomilanovačkog tima na projektu ispred Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave i Doma zdravlja, uspešno su prezentovali projekat „Zdravi zubi za zdravu i nasmejanu školu“.
Na ovoj konferenciji pod nazivom „Javno zdravlje i socijalna zaštita na lokalnom nivou“ učestvovali su i predstavnici iz pet gradova Kragujevca, Velike Plane, Aranđelovca, Rače i Knića, a koji su pored Gornjeg Milanovca, učesnici u II mreži iz oblasti javnog zdravlja na lokalnom nivou.

Pogledajte kompletnu prezentaciju „Zdravi zubi za zdravu i nasmejanu školu“ ….

Previous Održana 31. sednica Opštinskog veća