Ковачевић обишао радове на обнови конака Манастира Враћевшница

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, посетио је Манастир Враћевшница где увелико теку радови на обнови конака који је изгорео у пожару. Ковачевић је радове обишао са Жељком Живчевићем, који је од првог дана у Враћевшници и надгледа ток радова :

– Захвалан сам господину Жељку Живчевићу и свим људима који су укључени у обнову конака манастира Враћевшница, који је изгорео у пожару пре неколико месеци. Користим прилику да позовем све остале привреднике да својим прилозима помогну  да  убрзамо радове и да се заједничким снагама потрудимо да монахињама створимо што боље услове, јер је Манастир Враћевшница један од најстаријих у нашој земљи. Општина Горњи Милановац је одвојила пет милиона динара за обнову конака и то је само први део помоћи који издваја наша општина. Завршени су радови на укровљавању и стекли су се услови за уређење унутрашњег дела. Конак има две етаже, сада ће уместо 22 бити 16 келија, и свака ће имати свој тоалет, што раније није био случај. Изводе се радови и у малој капели где се током зиме одржавају сва богослужења. Капела ће имати подно грејање, што је такође унапређено у односу на претходни период у циљу стварања бољих услова за сестринство Манастира Враћевшница. – нагласио је Дејан Ковачевић председник Општине Горњи Милановац.

У пожару који је захватио конак уништено је преко 500 квадрата.  Предстоји доста посла и доста улагања, вредност комплетних радова је око 33 милиона динара, рекао је Ковачевић. Овом приликом, Жељко Живчевић, који врши надзор и прати реализацију обнове конака каже да уз велику помоћ општине и суграђана радови теку по плану.

– Након пожара који је захватио конак, прво се приступило чишћењу рушевина, избачено је преко 200 тракторских приколица пуних шута и другог отпадног метеријала. Захваљујући пре свега верницима који су се од првог дана укључили у радове, брзо смо све уклонили и припремили конак за даље радове. Урађена је комплетна пројектна документација како за архитектуру, тако и за грађевину, за водовод, канализацију, машинске и електро радове. Циљ нам је био да што пре покријемо конак како не би имали проблема са падавинама. Сада се ради и на презиђивању као  и на електроинсталацијама. У плану је да се уради и спољна фасада, дебљине 10 центиметара стиропора док ће кровна конструкција бити изолована каменом вуном дебљине 20 центиметара, тако да ће објекат у енергетском смислу бити веома ефикасан- рекао је Жељко Живчевић

Радови се изводе уз благослов Жичке Епархије и уз дозволу Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

Previous Заједничким корацима ка јачању привреде нашег града