Malinari

U petak, 21. oktobra 2011. godine u svom Kabinetu Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković sa svojim saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima proizvođača malina sa teritorije opštine Gornji Milanovac.
Na početku sastanka prisutne je pozdravio Predsednik opštine Milisav Mirković i konstatovao da je lokalna samouprava spremna da pomogne milanovačkim malinarima da se sporazum koji je postignut između Ministarstva poljoprivrede i proizvođača maline iz Arilja, a vezano za povećanje otkupne cene, primenjuje i na cenu maline u našoj opštini. Suština ovog sporazuma jeste da hladnjačari mogu uzeti subvencionisane kredite od Fonda za razvoj što bi im omogućilo da povećaju otkupnu cenu za 10 dinara po kilogramu, ali i da zahtev mogu podneti najkasnije do 1. decembra. Da bi se izvršio pritisak na otkupljivače odnosno njihove poslodavce – hladnjačare da povećaju cene Predsednik Mirković je rekao da bi bilo dobro osnovati udruženje milanovačkih malinara koje bi imalo tesnu saradnju sa istima iz okoline.

U kabinetu Predsednika opštine bili su danas i predstavnici udruženja malinara iz Arilja, a u cilju prenošenja svojih iskustava milanovačkim proizvođačima s obzirom da ovo udruženje postoji još od 1997. godine. Predsednik ovog Udruženja Dragan Bogdanović je na sastanku predložio da Opština pomogne lokalnim malinarima tako što bi privolela hladnjačare da sa proizvođačima maline sednu za sto i pokušaju da dođu do kompromisa u pogledu pokrivanja razlike između otkupne cene u milanovačkoj opštini i otkupne cene u drugim gradovima.
Jedan od milanovačkih malinara koji je i vršio otkup za svog poslodavca – hladnjačara iz Beograda, preneo je izjavu svog poslodavca da nema nameru da isplaćuje nikakvu razliku u ceni i da se za narednu godinu može samo očekivati dalji pad cene.
Na sastanku je zaključeno da se po hitnom postupku pristupi osnivanju i registraciji udruženja malinara opštine Gornji Milanovac uz pomoć stručnih službi Opštine i da se sačini popis malinara sa teritorije naše opštine kao i ukupna površina koja je pod zasadima ovog voća. Nakon toga, kako je rekao Predsednik opštine Milisav Mirković, on će preduzeti sve što je u njegovoj moći kako bi došlo do sastanka proizvođača maline i hladnjačara koji su vršili otkup maline na kojem bi se došlo do dogovora.

Previous ODRŽANA 30. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA NAŠE OPŠTINE

Leave Your Comment