Eng

Es

It

Sp

Марш у част пријатељства, солидарности и повезаности

Марш у част пријатељства, солидарности и повезаности

У години великој јубилеја, 50. години друштава пријатељства Норвешке и Србије, традиционално је обележен Марш пријатељства, који се одржава у знак сећања на више од четири хиљаде младих људи који су били заточени у концентрационим логорима у Норвешкој.

Тим поводом, општину Горњи Милановац посетили су амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Arne Sanes Bjornstad, градоначелник братимљеног града Мушјена Jan Arne Lovdal, представници Норвешког друштва – Србија и породице интернираца из целе Србије. Такође, међу присутнима је био и један од најстаријих интернираца који су преживели страхоте у Норвешкој, 99-годишњак Велимир Павловић, који је, заједно за представницима амбасаде Краљевине Норвешке и председником Ковачевићем, положио венац на споменик.

Председник општине Дејан Ковачевић исказао је задовољство чувањем и неговањем дугогодишњег пријатељства два народа.

„ Наше познанство је, нажалост, кренуло на један тужан начин, али тај тужан догађај смо искористили да ширимо пријатељство и да га одржавамо све ове године. Захвалан сам првенствено норвешком народу, који је у тешким тренуцима за народ са простора бивше Југославије давао подршку , који је давао подршку и током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, који је увек гајио добро пријатељство са нама и ја им се још једном од Горњег Милановца захваљујем на томе“, рекао је Ковачевић. Он је посебно истакао прошлогодишњи Марш пријатељства и подсетио да је том приликом дато обећање да ће за ову годину спомен-парк Брдо мира бити потпуно реконструисан, што је и учињено.

„Ово је још један начин да чувамо успомену на људе који су животе положили за слободу, како Србије, тако и целе Европе. Општина Горњи Милановац, заједно са Републиком Србијом, уложила је пола милиона евра за реконструкцију овог велелепног парка. С обзиром на то да је општина Горњи Милановац однедавно власник Норвешке куће, планирамо да, заједно са нашим пријатељима из Вефсна и са севера Норвешке, уђемо у озбиљну реконструкцију Норвешке куће, како бисмо јој вратили првобитни изглед, онакав какав је био када је направљена. Надам се да ћемо приликом следећег виђења моћи да се похвалимо да смо успели и то да завршимо“, нагласио је Ковачевић.

Присутнима се обратио и амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Arne Sanes Bjornstad и такође нагласио да норвешко-српско пријатељство потиче из тешких дана, патњи, крвавог пута.

„Када говоримо да Норвешка помаже Србији, то је помоћ безусловна, без икаквог другог интереса. Данас, идући овом стазом лепог града поред Марша пријатељства, славимо и 50 година оснивања друштава пријатељства, на чему нам свима честитам. Не смемо да мимоиђемо велико пријатељство Горњег Милановца и Вефсна и многих других општина и свих нас који смо се упознали захваљујући овим друштвима. Морамо да се потрудимо да пријатељство живи и у будућности, са новим, младим нараштајима“, рекао је амбасадор.

Након одржаног Марша и скупа у Норвешкој кући, уприличен је културно-уметнички програм КУД-а „Градац“ из Ваљева и норвешко-српског оркестра „Пријатно“.

 

Previous Без екстерне ревизорске контроле, немогуће усвајање Извештаја о завршном рачуну

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I