Eng

Es

It

Sp

Mere stabilizacije

Mere stabilizacije

Voda se povlači u korita, situacija se polako stabilizuje, angažovanom ljudstvu i građanstvu treba odmor, dok posao za teške mašine i opremu tek predstoji na otklanjanju i saniranju šteta, rekao je predsednik opštine i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Milisav Mirković na današnjoj redovnoj sednici ovog tela. Prema njegovim rečima formirane su tri opštinske Komisije (u prilogu su rešenja) koje će od sutra biti na terenu i to:

komisija za evidienciju klizišta i procenu štete prouzrokovane klizištima i poplavama,

  • komisija za evidenciju oštećenih ulica, puteva i mostova i
  • komisija za evidenciju oštećenog poljoprivrednog zemljišta.

Komisije su po rešenju Predsednika opštine dužne da izvrše svoje zadatke do 23.maja, kada će opštinski Štab imati stručno obrađene izveštaje sa evidentiranim oštećenjima i procenjenom štetom na području čitave opštine. U isto vreme delovaće i dve radne grupe koje će koordinirati poverne poslove članova komisije na seoskom i gradskom području.
Što se tiče trenutnih infrastrukturnih problema, još uvek pojedina mesta nemaju prohodne lokalne i nekategorisne puteve, ali su teške mašine na terenu i rade danonoćno na otklanjanju prepreka i osposobljavanju puteva za saobraćaj, dok su glavni putni pravci za Beograd, Kragujevac i Čačak potpuno normalizovani za saobraćaj. Voda iz gradskog vodovoda je i dalje ispravna za piće, izuzev nekontrolisanog kvaliteta vode sa seoskih vodovoda, i privatnih bunara. Električne energije nema samo u nekoliko domaćinstava, mada će i to biti sanirano u toku dana, telefonske veze su uspostavljene skoro u svim mestima. Školska nastava se neće održati samo u školama na seoskim terenu i isturenim odeljenjima dok ću u gradu od sutra raditi sve obrazovne ustanove. Ostvaren je kontakt sa Republičkim veterinarskim inspektorom koji će sutra prisustvovati sednici Štaba za vanredne situacije pri čemu se treba organizovati oko sanacije leševa uginulih životinja.
Predsednik Mirković je izrazio veliku zahvalnost mnogobrojnim meštanima koji su svojim velikim angažovanjem pomogli u uređenju svog okruženja, pružajući pomoć i solidarnost i susednim naseljima.
Veliki doprins dali su privrednici, posebno oni koji raspolažu teškim građevinskim mašinama i tehničkom opremom zbog nepristupačnih krajeva, najpre građevinska firma „Azvir“ koja je angažovana na poslovima gradnje auto puta u našem kraju, lokalnog preduzeća za puteve, javnog preduzeća za izgradnju,koumnalnog preduzeća.. Takođe, sopstveni skip na upotrebu svome gradu ustupio je Dragan Đoković, delujući gde god je to bilo potrebno.
Do sada je uređeno, očišćeno i učinjeno prohodnim veliki broj putnih pravaca i nekoliko mostova, ali su štete na oštećenju velike i njihova sanacija, popravka i asfaltiranje trajaće više godina, zaključak je članova Štaba sa današnjeg zasedanja.
Štab je danas obavešten da su prijateljske opštine Vefsn iz Norvške i opštine Starše iz Slovenije izrazile žaljenje zbog nastalih šteta izazvane nezapamćenom vremenskom nepogodom, nudeći bilo koju vrstu pomoći. Opštinska uprava će sutra doneti odluku o visini novčanog iznosa, a koji će izdvojiti svi zaposleni u opštini, javnim preduzećima i ustanovama za pomoć koja je svuda neophodna. Na prvoj sednici Opštinskog veća biće odobrena sredstva za pokriće nastalih troškova u vanrednoj situaciji, kao i izvršiti izmena finansijskih planova budžeta mesnih zajednica kako bi sredstva mogli da usmere za potrebe saniranja posledica elementarne nepogode. Takođe, Opštinski štab za vanredne situacije saopštava da građani koji žele direktno da dostave pomoć za ugrožene, to mogu da učine u opštinskoj organizaciji Crveni krst, za sada su potrebna samo sredstva za higijenu, posteljine i ćebad, rečeno je na sednici Štaba.

Previous Proglašena vanredna situacija i uvedene mere zaštite od poplava

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2023 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб одржава и ажурира: АVI SOLUTIONS