Proglašena vanredna situacija i uvedene mere zaštite od poplava

Ministar bez portfelja Velimir Ilić koji je u novoj Vladi zadužen za vanredne situacije, u ranim jutranjim satima posetio je opštinu Gornji Milanovac i u razgovoru sa predsednikom opštine i komadantom Opštinskog štaba za vanredene situacije Milisavom Mirkovićem upoznat je o trenutnom stanju na području gornjomilanovačke opštine povodom proglašene vanredne situacije usled obilnih padavina. Inače, ministar Ilić je i u toku noći pratio stanje na ovom području, ponudivši pomoć nadležnih državnih organa na saniranju šteta i otklanjanja posledica vanredne situacije.
Neposredno pred dolazak ministra Ilića, zasedao je Štab za vanredne situacije sa kompletiranim izveštajima sa terena, posebno nepristupačnih područja koja su zbog obilnih padavina, ostala bez struje i prohodnih puteva. Najugroženija su područja Kamenice, Bogdanice, Koštunića, Brđana, Semedraži, Mlakovca, Banjana, Dragolja, Zagrađa, Ugrinovaca, Boljkovaca, Gružanskog kraja, delom gradskog područja neposredno pored reke Despotovice i potoka i drugih delova opštine.
Štab je doneo odluku da učenici osnovnih i srednjih škola danas i sutra ne idu na nastavu, posebno zbog dece na seoskom području koji prelaze i seoske mostove kako bi došli do svojih škola. U toku dana biće obezbeđen i prilagođen prostor Druge osnovne škole i seoske škole u Teočinu u vidu prihvatilišta za iseljeno stanovništvo potopljenih domaćinstava. Za njih će gornjomilanovački Crveni krst obezbediti hranu, čajeve, ćebad, kao i sve ostalo potrebno, a što će im omogućiti volonteri ove organizacije. Predsednik Mirković je takođe naložio da se izvrši nabavka još neophodnih džakova, kao i angažovanje dodatnih dežurnih aktivista koji će ih puniti i dostavljati prema potrebama. Direktor komunalnog preduzeća je povrdio da je voda za piće i da se samo koristi „rzavska“, dok druga izvorišta za snadbevanje nisu trenutno u funkciji zbog prekida u snadbevanju električne energije. Na osnovu izjava predstavnika MUP-a i lokalnog preduzeća za puteve, mnogobrojni putni pravci – lokalni, nekategorisani i putevi prvog i drugog reda nisu prohodni.
Odmah po sastanku upućen je i poziv privrednicima Gornjeg Milanovca da izvrše preventivne mere raspoloživim sopstvenim snagama i sredstvima u obezbeđivanju svojih proizvodnih pogona, a kompanijama koje su već oštećene i koje se uglavnom nalaze u industrijskoj zoni pored reke biće ukazana pomoć u skladu sa mogućnostima.
Na sastanku je rečno da za sada stanje nije kritično, nema ljudskih žrtava, ugroženo stanovništvo je iseljeno i nema razlog za paniku, ali štete su mnogobrojne. Iz tog razloga će biti preduzete sve mere već angažovanim mnogobrojnim ljudstvom, opremom i mehanizacijom ispred vatrogasnih, vojnih, policijskih, opštinskih i javnih institucija da se spreči i sanira posledica nastale vanredne situacije, zaključak je sa sastanka Štaba.

Претходни U Gornjem Milanovcu svečano i dostojanstveno obeležen veliki slobodarski dan – 9.maj Dan pobede nad fašizmom

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I