Министар Ђорђе Милићевић у посети Горњем Милановцу

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић задужен за координацију активности са дијаспором посетио је данас Горњи Милановац како би председнику Општине Дејану Ковачевићу и председнику Скупштине општине Лазару Николићу представио пројекат министарства за организацију летњих кампова за децу из дијаспоре.

-План је да током лета више од 15.000 малишана борави у тематским камповима широм наше земље, како би што боље упознали Србију и још више је заволели. Да виде и унутрашњост Србије, а не само Београд. Београд јесте леп, али унутрашњост Србије је прелепа. То се најбоље види и овде у Горњем Милановцу који је окружен нестварно лепом природом, и цео овај таковско-руднички крај препун је културних и историјских атракција – од манастрира Враћевшнице до Таковског грма где су се Срби на Цвети 1815. године дигли на устанак против турског завојевача.

Кампови ће имати разне теме и задовољавати разна интересовања – од екологије, спорта, културно-уметничких и других креативних активности, до упознавања с природним одликама Србије. Намера нам је да ово постане устаљена пракса и да све будуће генерације наше дијаспоре прођу кроз овакве кампове. Такође, план је да деца из Србије у наредном периоду оду у узвратну посету другарима из дијаспоре које ће угостити овог лета – истакао је министар.

Руководство општине подржало је активности министарства које се тичу сарадње са дијаспором. Тим поводом председник Дејан Ковачевић је рекао:

– На данашњем састанку са министром Ђорђем Милићевићем договорили смо се да ће наша општина учествовати у пројектима Министарства. План је да деца из дијаспоре посете Горњи Милановац у периоду између 15. јула и 15. августа, а све трошкове покрива Влада Републике Србије. То је леп начин да деца кроз тематске радионице које ћемо им представити, ближе упознају Србију али и Горњи Милановац. Свака локална самоуправа, па тако и милановачка општина има људе који су из наших крајева, а живе у дијаспори и циљ нам је да им широм отворимо врата за повратак  као и могућност привредног повезивања како би свој новац могли да улажу у Горњи Милановац.

Previous У Прањанима изграђено више од половине пројектоване фекалне канализације