Eng

Es

It

Sp

Министар пољопривреде посетио Горњи Милановац

Министар пољопривреде посетио Горњи Милановац

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас општину Горњи Милановац. Домаћин министру био је председник општине Дејан Ковачевић. У делегацији са министром Недимовићем били су и директор Управе за аграрна плаћања Жарко Радат и саветници у Министарству пољопривреде Игор Грабеж и Ведрана Илић.

На почетку посете одржан је званични састанак у кабинету председника општине. На састанку су учествовали и заменица председника општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић и Милка Недељковић из Канцеларије за пољопривреду. Разговарало се о подстицајним мерама Министарства пољопривреде и локалне самоуправе, о системима противградне заштите, о осигурању у пољопривреди, ИПАРД фондовима, сарадњи министарства и локалне самоуправе.

„Општина Горњи Милановац је у буџету за 2017. годину определила 50 милиона динара за подстицаје у пољопривреди. Највећа појединачна субвенција, од 400.000 динара, била је набавка трактора. Ми смо субвенционисали набавку трактора пре него што је Министарство пољопривреде објавило конкурс па је због тога и код нас и код минисатрства ово субвенционисано. Разговарали смо и о плану за субвенције општине у 2018. години, јер ће аграрни буџет остати на нивоу од 50 милиона динара. Ми ћемо у разговору са министарством договорити да ли ће субвенције бити исте као и ове године или ћемо нешто мењати. Данас су нам дали добре препоруке у ком правцу да размишљамо и ми ћемо се трудити да то и реализујемо. Локална самоуправа препознаје пољопривреду као развојну шансу за нашу општину и у том правцу ћемо и да делујемо. Канцеларија за пољопривреду је и даље ту са сваку врсту помоћи пољопривредницима приликом конкурисања у Министарству пољопривреде. Пољопривреднике треба полако усмеравати и ка средствима из фондова Европске уније, јер ћемо доћи у ситуацију да ће локалним самоуправама бити ограничено да дају субвенције. Одлична вест је и аутоматизација система противградне заштите и то ће пуно значити овом нашем крају али и смањити трошкове локалним самоуправама. Из Горњег Милановца је упућено 7500 захтева према републичком буџету за различите видове субвенција. Од тога је 87% реализовано, а остатак ће се решти у наредних месец дана“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Након званичног састанка, одржан је и састанак са пољопривредним произвођачима у згради Окружног начелства. Састанку је присуствовало двадесет представника воћара, сточара и ратара који користе субвенције општине Горњи Милановац, а који су међу највећим произвођачима.

„У директној комуникацији са пољопривредницима можете да сазнате шта су слабе тачке постојећег система. Драго ми је да је мера набавке трактора наишла на веома добар одзив у овом крају, поднето је 28 захтева од којих је до сада одобрено 18, а и преосталих 10 ће бити решено у наредним данима. Они су имали право на повраћај од 50% од цене самог трактора, максималан поврат је био у износу од 15.000 евра. Разговарали смо и о младим произвођачима јер је министарство ове године, први пут, препознала младе пољопривредне произвођаче као посебну категорију. Они могу да рачунају на кредитну подршку али и на подршку кроз грантове. Ових дана ће бити издато 640 решења за start up за младе до 40 година старости. Они ће у просеку добијати 10.000 евра бесповратних средстава од стране државе да започну бизнис“, истакао је министар Недимовић.

Разговарало се о заштити од временских непогода и о осигурању у пољопривредној производњи.

„Пољопривреда је област која зависи од временских прилика. Разговарали смо о системима за противградну заштиту. Намеравамо да направимо пилот пројекат са Републичким хидрометеоролошким заводом, где ћемо увести аутоматизован систем противградне заштите на подручјима радарских центара Ваљево, Букуља и Фрушка Гора. Систем би аутоматски реаговао на могуће претње и то је свакако напредак у односу на постојећи систем. Треба промовисати код пољопривредника опцију осигурања, али се мора радити пуно и са осигуравајућим кућама како би они на терену разговарали са људима и представили им своје понуде. У Житорађи сам разговарао са пољопривредником који има 20 хектара јабука и он није знао да може да се осигура од посебног осигурања од раног мраза,а држава даје повраћај од 40% за то“, додао је министар.

Пољопривредним произвођачима ће на располагању бити велика средства из ИПАРД фондова.

„Што се ИПАРД програма тиче ми смо отклонили све блокирајуће факторе и то је био један од приоритета министарства у последњих годину дана. У наредном месецу имамо последњу контролу и надам се да ћемо успешно пребродити то и да ћемо у децембру имати први позив за набавку трактора путем ИПАРД-а, а у првим месецима следеће године и за прерађивачке капацитете. Ту су велике могућности за пољопривреднике и ми ћемо уложити велику енергију да то и остваримо. Ту је 175 милиона евра на располагању и трудићемо се да будемо што успешнији у коришћењу тих средстава“, закључио је Недимовић.

Након састанка, учесници су посетили Сајам пољопривреде на Тргу кнеза Михаила. Изложена је механизација (трактори) за коју су милановачки пољопривредници добили субвенције од Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде и општине Горњи Милановац. Сајамску манифестацију употпунило је излагање производа пољопривредника рудничко-таковског краја (млекара, воћара, повртара, пчелара…) Такође, приказани су и туристички потенцијали овог краја, рад Туристичке организације општине и производи домаће радиности.

Previous Посета министра и мини сајам пољопривреде

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I