Eng

Es

It

Sp

Министар за бригу о породици и демографију посетио Горњи Милановац

Министар за бригу о породици и демографију посетио Горњи Милановац

Министар за бригу о породици и демографију, Радомир Ратко Дмитровић, посетио је данас Горњи Милановац. Министра је дочекао председник Општине Дејан Ковачевић, као и представници локалне самоуправе.

Након одржаног састанка председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да су демографија и популациона политика кључне теме данашњице, поготову с обзиром да на простору наше општине од 1989. године имамо негативан природни прираштај, односно дупло већу стопу морталитета у односу на наталитет, због чега је важно да држава и локална самоуправа заједничким снагама предузму кораке како би се тај тренд променио.

„Оно што ја сматрам да је саставни део стратегије опоравка демографског, а то је окретање селу. Односно, то је заустављање овог степена и брзине изградње градова – Београда, Ниша, Новог Сада, Крагујевца. Уколико ми не зауставимо ове трендове 2050. године по садашњој математици у Србији ће живети можда и мање од 4 милиона становника, а од тога у Београду ће живети 3 милиона. Па сад погледајте, не треба више од 3 минута анализе, да бисте видели шта ће да буде са Србијом – то је крај. Иза те линије нема повратка, ми као народ нестајемо и бићемо сведени на остатке једног некада великог и бројног народа“ – изјавио је Министар Дмитровић.

Он је истакао да је последњих деценија у Србији нестало готово 4.000 села, због чега је важно успорити развој градова. Министар је рекао да ће након обиласка Србије до краја године са својим сарадницима израдити стратешки документ који ће садржати смернице за побољшање, према његовим речима, катастрофалне демографске ситуације, у којој се ми као народ тренутно налазимо.

Председник Општине Горњи Милановац изнео је на које све начине се локална самоуправа носи са овим проблемима.

„Оно што Општина Горњи Милановац свакако ради, а ви то добро знате, јесте да одваја значајна новчана средства за подршку рађању и родитељству. Само из локалног буџета, ти износи за прво и друго дете су по 60.000 динара, а 100.000 динара за треће и свако наредно дете. Бесплатан боравак у вртићу обезбеђен је сваком трећерођеном детету. Такође, дајемо и ученичке и студентске стипендије, средњошколцима смо обезбедили бесплатан градски превоз. Управо смо завршили пројекат изградње дечјег вртића, јер су нам капацитети мали. Ми ћемо се борити заједно са Владом републике Србије и свим министарствима да направимо најбоље могуће услове овде у Горњем Милановцу како би родитељи били без бриге“ – рекао је Ковачевић. За крај, додао је, да смо ми друштво у нестајању и да је потребна општа промена свести и много улагања у јачање породице како бисмо као друштво опстали.

Након сусрета у кабинету председника Општине, Министар је обишао и ОШ „Момчило Настасијевић“.

Previous У Брђанима тридесет домаћинстава добило воду

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I