Eng

Es

It

Sp

Министар за бригу о селу посетио Горњи Милановац

Министар за бригу о селу посетио Горњи Милановац

Председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић угостио је данас у Свечаној Сали зграде Окружног начелства министра за бригу о селу у Влади Републике Србије Милана Кркобабића и председника Академијског одбора за село САНУ Драгана Шкорића.На састанку је презентован недавно усвојен Програм подршке развоју задругарства за 2021. годину.

Ковачевић је изразио задовољство приликом да угости министра Кркобабића и академика Шкорића, истичући да је подршка Владе и САНУ кључна за опстанак српског села. Посебно се захвалио министру на спремности да подрже милановачке домаћине.

-Од почетка смо се активно укључили у програм Министарства „500 задруга у 500 села“. На територији општине Горњи Милановац смо основали 15 задруга у протеклом периоду. Од осам подржаних у Моравичком округу, пет задруга је из Горњег Милановца, што говори да је програм милановачких задругара испунио услове за остварење помоћи-рекао је Ковачевић.

Министар Кркобабић је нагласио да Горњи Милановац који је некада био покретачка снага Србије у привредном смислу, поново има добре идеје и предњачи у моравичком округу када је задругарство у питању.

-Нови програм помоћи задругарства подразумева спремност Министарства и Академијског одбора за село да помогнемо све што је добро, што ваља, што је иновативно и што ће да донесе ваљану зараду за домаћине Србије, што ћемо и учинити.Очекујем да ће овде бити велико интересовање. Програм подразумева пола милијарде динара улагања у постојеће и новоформиране задруге-каже министар.

Кркобабић је истакао да Горњи Милановац има огроман потенцијал за напредак сеоског туризма у оквиру породичних пољопривредних домаћинстава,па ће помоћ бити усмерена и на туристичке задруге. На састанку се говорило и о програму за доделу празних сеоских кућа младим пољопривредницима који живе у заједницама и којима би то била могућност да се осамостале. Подстицајни програм за младе је и позив стручним кадровима-агрономима, ветеринарима, лекарима, стоматолозима да преласком на село практично примене стечена знања. Поред решења која су разрађена пројектима, подршка државе у виду субвенција и локалних самоуправа важни су сегменти у заједничкој борби за унапређење живота на селу.

Академик Шкорић је нагласио да је јако важно мотивисати људе како би српско село поново оживело.

-Оно што је жеља нас који радимо у Тиму за препород села Србије из Академијског одбора за село САНУ јесте да сазнањем дајемо конкретне предлоге за конкретна решења и програме у смислу услова за рад. Србија је разнородна и може производити, не само за себе, већ за три пута више људи.Хајде да се удружимо и да заједнички покренемо Србију, да у нашим селима чујемо лавеж паса, плач деце, овце, тракторе, да гледамо пуне њиве и ливаде. Вратимо Србију тамо где јој је место и њена села оживимо -рекао је Шкорић. Конкурс за доделу бесповратних средстава задругарима биће расписан до краја месеца. Постојеће задруге могу рачунати на помоћ до 15 милиона динара, док ће се за новоосноване издвајати до 7,5 милиона динара.

Милан Кркобабић, министар за бригу о селу истакао је данас приликом посете воћарској задрузи „Шилопај“ да су средства добијена на конкурсу искоришћена на прави начин, као и да га лично радује чињеница да су у питању млади амбициозни људи. Он је овом приликом нагласио да је путна инфраструктура у овом делу слаба и да ће један од императива у наредном периоду бити улагање у регионалне путеве.

-У новом циклусу помоћи задругама Србије очекујем да људи из ових крајева конкуришу и да ови програми добију подршку, што свакако не искључује задругу Шилопај да поново конкурише и прошири свој производни програм. Општина Горњи Милановац представља узор у овој области, јер од девет задруга у Моравичком округу чак пет које смо помогли је управо са овог подручја. У овој години кључне су помоћи за новоформиране задруге од 7.5, за постојеће 15 милиона динара, као и пола милијарде бесповратних средстава предвиђених за нове вишегодишње засаде, набавку основног стада, машина као и за задругарство.

Кркобабић је истакао да је Задругарство основ за промену мапе Србије и да је неопходно ићи у том правцу, као и да мали уситњени поседи то диригују, али и да је кључно да производ који настаје има коме да се прода и да се наплати.

-У наредној години бавићемо се повезивањем задруга и омогућићемо више фазе прераде да видимо како да производ доброг квалитета стигне на тржиште Србије али и Европе а уједно да сачувамо препознатљив завичајни бренд – закључио је Кркобабић.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац каже да се локална самоуправа од 2016. године интензивно бави развојем пољопривреде и села. Према његовим речима оснивање канцеларије за пољопривреду пре пет година био је један од првих корака ка развоју ове гране, као и константно увећавање буџета за пољопривреду који ове године износи рекордних 60 милиона динара.

-Уз подршку државе и министарства господина Кркобабића ми ћемо свакако направити добре резултате. Види се овде да осам задругара својски ради на прављењу финалног производа што нам је недостатак у читавој Србији да не продајемо сировину већ готов производ. Уз помоћ оваквих људи и задруга ми ћемо то брзо урадити а општина ће уз сарадњу са министарствима Владе Републике Србије али и сопственим капацитетима наставити да подржава добре пројекте али и пољопривредну производњу на нивоу читаве општине – закључио је Ковачевић.

Милка Недељковић, шеф Канцеларије за пољопривреду општине Горњи Милановац рекла је да се интензивно радило на припреми програма за субвенционисање пољопривредне производње и да ће у наредних месец дана када буде добијена сагласност бити расписан конкурс кроз 5 програма мера.

-Субвенционисаћемо све гране пољопривредне производње, ниједно домаћинство нећемо оставити запостављено од најмањег па до чланова задруге коју смо данас посетили. Радићемо и даље на удруживању произвођача, на помоћи задругама али и на регионалном повезивању са суседним општинама у циљу конкурисања за пројекте који ће у наредном периоду бити на располагању пољопривредницима Републике Србије, а то су средства Европске уније и Ипард фонодова намењених за пољопривреду и рурални развој –

Недељковићева каже да ће се кроз пројекте помоћи пољопривредним произвођачима и људима који живе у селима на подручју општине Горњи Милановац да остану на селу и да своје капацитет унапреде у наредном периоду.

Previous Министар за бригу о породици и демографију посетио Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I