Eng

Es

It

Sp

Мировић на снимању филма „Хероји Халијарда“

Мировић на снимању филма „Хероји Халијарда“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је у Прањанима снимању сцена за филм „Хероји Халијарда“, у режији Радоша Бајића, нагласивши да је Покрајинска влада подржала овај пројекат како би се приказала истина о антифашистичкој борби и великом доприносу који је српски народ дао за слободу Европе.

Ово је важан подухват, не само за филмску уметност, већ и за нашу националну историју. Убеђен сам да ће се на филмском платну видети храброст људи прањанског краја и припадника отаџбинске војске под вођством генерала Драже Михаиловића који су, жртвујући сопствене животе успели да спасу више од 500 америчких и савезничких пилота. Ово је озбиљан пројекат “Контраст студија”, јер ћемо први пут имати и филмско сведочанство о људима који су задужили Србију. Покрајинска влада је прва помогла екранизацију приче о антифашистичкој борби народа овог краја, уз подршку Филмског центра Србије, у сарадњи са Телекомом Србија и Радио-телевизијом Србије– закључио је Мировић.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац рекао је да су сцене ноћног снимања веома импозантне и аутентичне и да ће филм показати да је српски народ био увек на правој страни историје, а то је борба против фашизма.

Ово је пројекат који мора дати резултате, филм је окупио пуно одличних глумаца, статиста, много људи из ових села је ангажовано, глумаца са стране и уз овако добру енергију и добар амбијент, мислим да ће филм бити једно стваралачко остварење којим ћемо се сви поносити– закључио је Ковачевић.

Продуцентска кућа “Contrast studios” и режисер Радош Бајић на самом су крају снимања филма и серије који осветљавају важан део наше историје и догађај који се одиграо у лето 1944. године, када је у Прањанима изведена једна од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија, позната као операција „Халијард”.

Налазимо се у последњој трећини снимања пројекта на Галовића пољу, где снимамо ноћу, јер се читав догађај одвио тада. Највећа акција спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства догодила се практично Немцима којих је било и у Чачку и у Горњем Милановцу, такорећи испред носа. Држали смо се аутентичних догађаја, да не изневеримо своју историју и нажалост, историју српског братоубилаштва које морамо да схватимо да мора да престане, што је главна порука филма. Велика је одговорност радити једно овакво остварење, пре свега, према људима овог краја и драго ми је данас са нама господин Мировић и господин Ковачевић- рекао је Бајић.

У филму и ТВ серији о операцији „Халијард“ наступиће више од стотину глумаца, међу којима су Петар Божовић, Жарко Лаушевић, Нела Михаиловић, Радован Вујовић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Јово Максић, Иван Вучковић, Драган Петровић Пеле, Љиљана Благојевић и други.

Премијера је заказана за пролеће 2023. године.

 КАБИНЕТ  ПРЕДСЕДНИКА  ОПШТИНЕ  ГОРЊИ  МИЛАНОВАЦ

Previous Асфалтирање пута у МЗ Коштунићи

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I