Eng

Es

It

Sp

Muzej rudničko-takovskog kraja dobio prestižno priznanje

Muzej rudničko-takovskog kraja dobio prestižno priznanje

Najbolja publikacija u 2013.!!!

Publikacija prvi tom Obrenovića u muzejskim i drugim zbirkama Srbije proglašena jeza NAJBOLJU PUBLIKACIJU U 2013. GODINI, ovo prestižno priznanje za najbolju publikaciju godine, svečano je uručeno Muzeju rudničko-takovskog kraja na Skupštini Nacionalnog komiteta organizacije ICOM (International Council of Museums). Nagrada se dodeljuje kao podsticaj muzejskim ustanovama i muzejskim radnicima za dalji rad i angažovanje u cilju dostizanja najviših standarda kvaliteta u muzejskoj delatnosti, i kao priznanje za izuzetne rezultate kojima su značajno doprineli razvoju i unapređivanju muzejske delatnosti, zaštiti i trajnom čuvanju kulturne baštine.
Komisija za dodelu nagrada Nacionalnog komiteta organizacije ICOM (International Council of Museums), na čelu sa muzejskim savetnikom Pedagoškog muzeja, Branislavom Jordanović, predsednicom komisije, u konkurenciji sedam izuzetnih publikacija iz oblasti muzeologije, proglasio je jednoglasno prvi tom Obrenovića u muzejskim i drugim zbirkama Srbije za NAJBOLJU PUBLIKACIJU U 2013. GODINI. Dodeljuje se godišnja nagrada za 4 ravnopravne kategorije: muzej godine, projekat godine, publikacija godine i kustos godine.
Kustosi gornjomilanovačkog Muzejarudničko-takovskog kraja Ana Bolović i Aleksandar Marušić, realizovali su projekat a zatim i publikaciju Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije, koja je izašla iz štampe krajem 2013. godine i odmah po objavljivanju privukla veliku pažnju stručne javnosti.
Nagrađena publikacija, po rečima Branislave Jordanović, ima nemerljiv značaj za muzeološku delatnost i nije bilo dileme koje izdanje će poneti epitet najboljeg, jer stručna kataloška publikacija Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije, prikazuje ne samo vrednost istorijskih zbirki o dinastiji, već su po prvi put te zbirke prikazane objedinjene, sa stručno obrađenim predmetima; sam način prezentacije i međuinstitucionalno povezivanje, bez dileme su doprineli da milanovački muzej bude proglašen za izdavača najbolje publikacije godine.
Muzej rudničko-takovskog kraja, ponosi se ovim prestižnim priznanjem i nada se, da će još većim stručnim zalaganjem sačuvati i unaprediti bogatu kulturnu baštinu čitavog rudničko-takovskog kraja.

Previous ODRŽANO ČETRDESET I DRUGO OPŠTINSKO VEĆE

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I