MUZEJ VOJVODINE U GORNJEM MILANOVCU

„Egzotična izložba Muzeja Vojvodine“, otvorena je juče u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.
Ovo je prvo gostovanje „egzotične“ postavke, a prema rečima jednog od autora, kustosa Darjuša Samiija, izloženi predmeti pripadaju različitim zbirkama i zbog toga su retko izlagani, tako da su po prvi put objedinjeni u zajedničku postavku. Najveći deo zbirke, zaostavština je Eugena Malinarića, pomorskog oficira koji je službovao u mnogim zemljama sveta i pravio svoju ličnu zbirku egzotičnih predmeta iz Okeanije, Azije i Afrike.
Izložbu čine bubanj u obliku peščanog sata, razne vrste oružja, strele, koplja, kineski refleksni luk, mačevi, japanske papuče, rep krokodila i još niz atraktivnih i nama nepoznatih predmeta.
Na samom otvaranju gosti iz Muzeja Vojvodine istakli su zajedničke niti ove izložbe, sa postavkom Muzeja rudničko-takovskog kraja o dr Kosti Diniću, autorke Ane Cicović. Podsećanja radi Kosta Dinić, takođe je tokom službe u afričkim zemljama pravio ličnu zbirku egzotičnih predmeta.
U ime domaćina, rad Muzeja Vojvodine, predstavio je kustos istoričar Aleksandar Marušić, a samu izložbu otvorila je etnolog mr Katarina Radisavljević.
Izložba je otvorena do 8. oktobra 2013. godine u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja u Sinđelićevoj ulici.

Previous Tipoplastika u Rumuniji