Na groblju u Gornjem Milanovcu danas je sahranjen prof. Božidar Boža Petrović

Danas, 30.12.2012. godine, u 12.00 čaova na Gradskom groblju u Gornjem Milanovcu sahranjen je prof. Arhitektonskog fakulteta u penziji i gornjomilanovčanin Božidar Boža Petrović, a u Velikoj sali Opštine Gornji Milanovac istoga dana sa početkom u 10.30 časova održana je Komemorativna sednica povodom njegove smrti. O liku i delu profesora Petrovića govorili su Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, mr Tihomir Obradović, arhitekta Miodrag Mijo Damnjanović i istoričar umetnosti Radoš Gačić.
Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković posebno je istakao njegovo doživotno zalaganje, njegovo projektovanje i graditeljski podsticaj izgradnje starih srpskih kuća i zalaganje da – Šumadija bude Šumadija. Veliki doprinos dao je razvoju i izgradnji našeg grada i opštine. Bio je u jednom periodu i zvanični glavni arhitekta Opštine Gornji Milanovac i član komisije za planove. Kako je dalje u svom oproštajnom govoru istakao Predsednik opštine, zahvaljujući njemu mi se i danas ponosimo našim gradom i opštinom, mnogim objektima i izgledom, a tamo gde ga u retkim i izuzetnim prilikama zvaničnici nisu poslušali i danas se vidi i oseća.

Prof. Božidar Petrović rođen je 15. jula 1922. godine u selu Dići, opština Ljig. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, dok je Gimnaziju završio u Gornjem Milanovcu. Diplomirao je 1952. godine na Tehničkom fakultetu u Beogradu – arhitektonski odsek.
Dobitnik je velikog broja nagrada, priznanja i zahvalnica. Najznačajnije među njima su: Prva mećunarodna nagrada za projekat fabrike duvana u Bejrutu (1955), Specijalna nagrada Ministarstva za nauku i tehnologiju za ukupan doprinos srpskom neimarstvu (1998) i Zahvalnica Etnografskog muzeja povodom stogodišnjice od osnivanja (2001). Za veoma uspešan i raznovrstan stvaralački rad Inženjerska komora Srbije mu je dodelila 2012 godine svoju najveću nagradu za životno delo.
U oblasti naučnih rezultata, svoja istraživanja je objavio u devet studija od kojih su najznačajnije: Studija za urbanizaciju i projektovanje osam naselja na teritoriji El Mulak, Egipat, 1965 – 1967 (2Energoprojekt2; rukovodio), Studija za urbanizaciju naselja 2Treći kilometar2, Bor, 1972 – 1973 (Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije; rukovodio), Studija problema izgradnje kuća na području Kopaonika pogođenog zemljotresom, s predlogom hitnih rešenja za izgradnju u 1984. godini, Studije za osnovne pristupe pri organizaciji realizacije sistema izgradnje naselja 2Bežanija selo2 i druge.
Profesor Boža Petrović projektovao je više od sto pedeset objekata inspirisanih narodnim graditeljstvom različite namene.
Bio je veoma cenjen i poštovan, kao i njegova reč i delo, među građanima opštine Gornji Milanovac gde je u svojoj kući i proveo dobar deo svoga života. Dobitnik je, a kako je on govorio to mu je jedna od najdražih nagrada i priznanja, najvišeg priznanja Opštine Gornji Milanovac – Zlatne plakete „Takovski ustanak“.


Previous ODRŽANA 10. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC