Eng

Es

It

Sp

Награда “Мија Алексић-бити глумац” уручена Весни Тривалић

Награда “Мија Алексић-бити глумац” уручена Весни Тривалић

Награда “Мија Алексић – бити глумац” уручена је у уторак 21. септембра нашој познатој филмској, телевизијској, позоришној и гласовној глумици Весни Тривалић. Награде су уручили Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац и Велибор Алексић, син Мије Алексића.

Обраћајући се присутнима приликом уручења награде позната и призната глумица Весна Тривалић између осталог је рекла: Ово вече је посвећено Мији Алексићу и у славу његове уметности, а ја ћу овај тренутак држати чврсто уз себе, да ми буде ослонац и путоказ за нови почетак који ме очекује. Захваљујем се Мији Алексићу, што је био тако велики да ја вечерас у Горњем Милановцу примам награду која носи његово име. Истакла је и да је Мија Алексић обележио њено детињство, да је био узрок великом смеху, због чега су отац и мајка морали да јој доносе шећер и воду како би престала да штуца. Кaже да је кроз одрастање, Факултет и сазревање на прави начин спознала дубину његовог стваралаштва, од професора и колега који су играли са њим и који су га гледали.

– Памтим га и памтићу га по улогама у филмовима „Скупљачи перја“, „Биће скоро проспаст света“ и последњи у коме је играо „Танго Аргентино“. Мија Алексић је одлазио у старост а да то нико није приметио. Зато што је одлазио млад и насмејан… Tребало је да играм уз њега у представи „Избирачица“, али њему здравље нажалост није дозволило да остане са нама до краја. Добро се сећам прве читајуће пробе. И добро се сећам, да се ничега не сећам од тога шта сам читала. Кренула је магија, у 10 ујутру под неонским светлима, он је све нас претворио у публику. И то је нешто што је са мном, дуги низ година – рекла је синоћ Весна Тривалић и додала – од када сам уписала Факултет драмских уметности до данашњег дана имала сам богат и узбудљив живот и највећу захвалност дугујем мом професору Влади Јефтовићу који ме је примио на класу и који ми је одредио живот. Ја сам данас срећан човек зато што радим оно што волим.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац истакао је синоћ да је установљење награде „Мија Алексић – бити глумац“ имало основ у чињеници да је славни глумац рођен на територији општине Горњи Милановац и да као једно велико пре свега глумачко име, не сме бити заборављен, посебно не од нас који овде и даље живимо.

– Сматрам да смо успостављањем овакве манифестације направили један искорак и у самој сфери уметности, јер награду, као што знате додељују глумци својим колегама, што значи да се увек бирају најбољи међу најбољима. Желим да честитам госпођи Весни Тривалић на награди „Мија Алексић – бити глумац“ и да са поносом његово име проноси како у Србији тако и у свету – нагласио је Ковачевић. У име Културног центра госте је поздравио Драган Арсић, директор Установе. Арсић је подсетио да је 2013. године Културни центар направио документарну изложбу о Мији Алексићу, која је запажена на територији читаве бивше Југославије.

– Аутор изложбе је Бобан Стефановић а потрудили смо се и да на сваки расположив начин прославимо име нашег великана Мије Алексића, тако да смо имали концептуално цео његов животни пут. Изложбу смо представили у Крагујевцу, њоме смо отворили „60. Пулски фестивал“, а могла се погледати и у Народном позоришту, као и на Стеријином позорју. Од 2017. године имамо манифестацију која обухвата све врсте уметности којима се Мија бавио – рекао је Арсић.

Велибор Алексић, син Мије Алексића захвалио се општини Горњи Милановац што већ четири године на овај начин негује сећање на његовог оца. Он је рекао да због смрти мајке прошле године није могао да присуствује уручењу награде, али у своје име и име свих који нас са неког другог места гледају, захвалио се организаторима и граду.

Иначе, досадашњи добитници награде „Мија Алексић бити глумац“ су Ненад Јездић, Небојша Дугалић и Гордан Кичић.

Након уручења награде Весни Тривалић у њену част наступио је квартет “Mistik cello” који се Милановчанима представио делима одабраних светских композитора, као и нумерама из домаћих и иностраних филмова.

Previous Горан Пузовић: Горњи Милановац добар пример сарадње Јавног предузећа и локалне самоуправе

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I