Eng

Es

It

Sp

НАЛЕД у Горњем Милановцу

НАЛЕД у Горњем Милановцу

Председник општине Горњи Милановац био је домаћин великог скупа на којем су учешће узели представници општине Горњи Милановац, Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и привредници који послују на територији општине.

Овај састанак је наставак активности везаних за успостављање повољнијег привредног амбијента за пословање у Горњем Милановцу. Једна од првих ствари урађених по ступању на дужност руководства општине је формирање Канцеларије за локални економски развој, која је замишљена као сервис за привреднике и њихова веза са локалном самоуправом а све са циљем да им се олакша пословање.

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) је удружење компанија, општина и организација цивилног друштва које раде заједно на стварању бољих услова за живот и рад у Србији. Ова организација окупља око 260 чланова, а мрежу партнера чини више од 40 државних институција и међународних организација.

Један од главних циљева НАЛЕД-а је јачање капацитета општина. Што се постиже кроз иницијативе за јачање браунфилд локација као покретача локалног економског развоја, подршку примени јавно-приватних партнерстава и сарадњи локалних самоуправа са инвеститорима, промоцију и ширење пракси доброг управљања на локалу….

Ове године НАЛЕД обележава десет година постојања и тим поводом изашла је публикација „10 YEARS OF NALED CELEBRATING REFORM“, у којој је један текст посвећен општини Горњи Милановац и погодностима које наша општина пружа инвеститорима.

У делегацији НАЛЕД-а били су председник Управног одбора НАЛЕД-а и директор компаније „Gomex“ Горан Ковачевић, извршни директор Виолета Јовановић, менаџер за развој чланства Вишња Рачић и члан НАЛЕД тима за регулаторну реформу.

„Циљ локалне самоуправе је да буде активан учесник у креирању свих законских решења која се односе на локалне самоуправе и привреду и због тога је овај састанак организован, како би могли и од привредника да чујемо какве су, првенствено, замерке на законе који су на снази и како то можемо поправити и омогућити бољи привредни амбијент за пословање“, истакао је, после састанка, председник општине Дејан Ковачевић.

Два министра у садашњој Влади Републике Србије дошли су из НАЛЕД-а и то министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

„Ми морамо да прилагодимо наше прописе са прописима Европске уније али морамо ићи корак по корак како не би оптеретили нашу привреду са превеликим наметима. Овакви скупови широм Србије су нам изузетно значајни како би чули какви су проблеми са којима се привредници суочавају на локалном нивоу“, рекао је председник Управног одбора НАЛЕД-а и директор компаније „Gomex“ Горан Ковачевић.

НАЛЕД у својој публикацији „Сива књига“ пружа препорукеза уклањање административних препрека за пословање у Србији, и до сада је трећина тих препорука и усвојена.

Најближа веза привреде Горњег Милановца и НАЛЕД-а је Дарко Вукобратовић, члан Извршног одбора НАЛЕД-а и директор компаније „Contango“, у чијем окриљу се налази предузеће „Рудник и флотација Рудник“ са Рудника.

„Закон о рударству је једна од ствари која је рађена кроз НАЛЕД, односно усклађивање тог закона са потребама привреде. Ту је и много других ствари на које се може утицати – од парафискалних намета, преко административних процедура које компликују пословање па до других прописа и закона,који нису сви и увек усмерени на олакшавње пословања“, истакао је Вукобратовић.

Previous Завршни радови на базену у Сврачковцима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I