Eng

Es

It

Sp

Наставак археолошких истраживања на Руднику

Наставак археолошких истраживања на Руднику

Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца у сарадњи са Филозофским факултетом из Београда наставља истраживања на археолошком налазишту Дрење, на планини Рудник.

До сада на Дрењу су пронађени остаци градске архитектуре као и бројни покретни налази (фрагменти посуђа, накит, новац) који припадају XIV-XV веку.

Млађи културни слој везан је за период замирања насеља када се око објекта на локалитету Стационар формирала пространа некропола.

Овогодишња, седма, кампања почела је 24. јула. Поред средстава милановачког Музеја и Општине Горњи Милановац, Министарство културе и информисања Србије обезбедило је 400.000,00 динара за наставак ископавања. Захваљујући тим средствима наредних месец дана истраживаће се на локалитетима Дрење – Стационар, Дрење – Двориште С. Марковића и Дрење – Имање Лепе Вукмановић.

На основу резултата досадашњих истраживања Одлуком Владе Републике Србије потес Дрење је проглашен за археолошко налазиште (05 број 633-10627/2014 („Службени гласник РС“ 103/2014)).

Под археолошким налазиштем као непокретним културним добром подразумева се „део земљишта или површине под водом који садржи остатке грађевина и других непокретних објеката, гробних и других налаза, као и покретне предмете из ранијих историјских доба, а од посебног су културног и историјског значаја. Као и свако друго културно добро и археолошко налазиште се не сме „оштетити, уништити, нити се без сагласности, у складу с одредбама овог закона, може мењати његов изглед, својство или намена“ (Закон о културним добрима Р. Србије, 1994).

Previous Најнижа стопа незапослености у Горњем Милановацу

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I