Eng

Es

It

Sp

Наставак улагања у пољопривреду и село

Наставак улагања у пољопривреду и село

Општинско руководство општине Горњи Милановац велику пажњу посвећује пољопривредним произвођачима, пољопривреди и селу. Свакодневно се у месним заједницама, на читавој територији општине, изводе радови на побољшању инфраструктуре, како би се олакшао живот и рад наших суграђана који живе на селу. Такође, локална самоуправа, посредством Канцеларије за пољопривреду, наставља да субвенционише пољопривредну производњу.

Укупно је, у 2017. години, у буџету општине за развој пољопривреде опредељено 50 милиона динара, што општину Горњи Милановац сврстава у ред оних локалних самоуправа које највише улажу у аграр, ако се погледа укупан број становника.За субвенционисање пољопривредне производње опредељено је 39.800.000,00 динара.

До 30. августа 2017. године поднето је укупно 1024 захтева за субвенционисање пољопривредне производње из буџета општине Горњи Милановац.Потписано је 396 уговора и по њима исплаћено 21.240.863,00 динара. У поступку припреме за исплату је још 628 захтева укупне вредности 14.248.793,20 динара.

Свакодневно се примају нови захтеви и упоредо израђују решења и потписују нови уговори о додели подстицајних средстава. Преостала расположива средства по основу субвенција износе 4.310.343,80 динара.

Као мера која је изазвала највеће интересовањеи оправданост је мера вештачког осемењавања по којој је поднето 549 захтева. Речје о мери која је први пут обухваћена овим програмом. Велики број захтева односи се на куповину опреме за наводњавање, куповину прикључних машина (фрезе, ситнилице, косачице, атомизери, прскалице), куповину вишегодишњих садница, као и куповина уматичених јагњади и јуница.

Мали број захтева односи се на субвенционисање премије осигурања, иако је то нова мера и мера која се ове године показала као мера која би морала бити више заступљена, због све чешћих временских неприлика.

Према речима председника општине Дејана Ковачевића, циљ доделе подстицајних средстава је подизање конкурентности производње, стварање тржишно одрживог производа и подизање стандарда живота пољопривредних произвођача у руралној средини, кроз повећање и стабилност дохотка пољопривредних газдинстава.

Канцеларија за пољопривреду пружила је стручну помоћ пољопривредним произвођачима који су конкурисали за средства за набавку нових трактора на Конкурсу Министарства пољопривреде. За сада је, по том основу,више од 10 пољопривредника из наше општине купило нове тракторе, уз субвенцију од 50% до 65% од укупне вредности.

Previous Бесплатан улаз на градски базен

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I