Nastavljena saradnja naše opštine sa opštinama iz Norveške i Srbije na međunarodnom, međuopštinskom projektu „Kultura i Volonterstvo“I

Uspešna saradnja, započeta na prvom susretu u Gornjem Milanovcu 03. septembra 2010. godine, uz učešće tri opštine iz Norveške i tri opštine iz Srbije na projektu „Kultura i volonterstvo“, pod pokroviteljstvom norveškog ministarstva inostranih poslova, nastavljena je uzvratnom posetom delegacije srpskih opština Kraljevini Norveškoj, opštini Hatfjeldal, u periodu od 22-26. novembra.
Delegaciju opštine Gornji Milanovac činili su predsednik opštine, Milisav Mirković i nosioci tri projekatna tima: Nebojša Gojković, direktor Kulturnog centra za projekat „Škole kulture“, Dragan Nedeljković za projekat „Omladinski savet“ i Jelena Jovanović, za projekat „Volonterska centrala“, kao i koordinator projekta Dušica Nešović. U Norvešku su takođe putovali i Jovana Marković, učenica Gimnazije „Takovski ustanak“ i Vojkan Antonijević, učenik ETŠ „Knjaz Miloš“, koji su predstavljali Gornji Milanovac u okviru Projekta „Omladinski savet“, izabrani kao najkompetentniji da izraze viziju mladih vezano za ovaj projekat.

Na radnim sastancima u Hatfjeldalu, zajedno sa kolegama iz Vefsna, Hemnesa, domaćina Hatfjeldala, Vrnjačke banje i Prokuplja, definisani su glavni zadaci za sva tri projektna tima do sledećeg susreta koji je zakazan za april 2011. godine u Prokuplju. Diskutovano je o načinu primene norveških modela škola kulture, omladinskog saveta i volonterske centrale u Srbiji i postignut zajednički zaključak da je upravo različitost u kulturi, odnosu prema mladima i pristupu volonterstvu, glavni adut za trogodišnju saradnju, jer daje nove mogućnosti njihovog organizovanja Srbiji.
Kao i svaki projekat koji uključuje kulturnu razmenu i razmenu mladih, Projekat „Kultura i volonterstvo“ praćen je velikim očekivanjima i usmeren u podsticaj uključivanja mladih i njihove energije u kulturni i društveni život. Jedna od posebnih vrednosti ovog projekta je i vraćanje duha solidarnosti i aktiviranje svesti o neophodnosti pomoći onima kojima je nejpotrebnija i to dobrovoljno i bez naknade. U nastupajućem periodu sve tri projektne grupe intenzivno će raditi na realizaciji zaključaka do sledećeg sastanka u Prokuplju, o čemu ćemo vas izveštavati i ubuduće.

Previous Konkurs za dodelu studentskih stipendija za 2010-2011I