Nestašica vode

Povodom nestašice vode uzrokovane kvarom na vodovodnom sistemu „Rzav“ do koga je došlo pucanjem cevi na magistralnom cevovodu u Prijanovićima, Opštinski štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac održao je danas sastanak po hitnom postupku sa predlogom rešenja snabdevanja vodom grada, prigradskih i seoskih gornjomilanovačkih naselja. Inače, opština Gornji Milanovac u redovnom snabdevanju koristi 2/3 vode sa sistema „Rzav“, a 1/3 sa sopstvenih lokalnih izvorišta – Banjanskog, Brezanskog i Vujanskog sistema.
Zamenik predsednika opštine Miroslav Milovanović prisutnima je rekao da se problem snabdevanja vodom rešavao i u toku protekle noći, napominjući da su već cisterne za vodu bile na terenu, a da se od ranih jutarnjih sati vrši priprema današnjeg celodnevnog rasporeda i dinamika snadbevanja tehničkom vodom iz raspoloživih lokalnih izvorišta, a putem cisterni vodom za piće, naizmenično svih delova gornjomilanovačke opštine.
S obzirom da raspoloživi kapaciteti sa lokalnih izvorišta nisu dovoljni da u potpunosti nadomeste nedostatak vode sa „Rzava“, rečeno je da će biti i naizmeničnih obustava isporuke tehničke vode po gradskim reonima. Prema rečima direktora JKP „Gornji Milanovac“ Rajka Neškovića odlučeno je da se sa gornjomilanovačkih izvorišta, koja su bila korišćena uporedo sa vodom iz „Rzava“, najpre obezbedi stalna snabdevenost tehničkom vodom centralnog dela grada, gde se nalaze Bolnica, Dom zdravlja, vrtići i druge ustanove od javnog interesa, dok će ostali delovi gornjomilanovačke opštine biti naizmenično snabdevani tehničkom vodom sa raspoloživih lokalnih izvorišta.
Rešenjem Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a na osnovu mišljenja Zavoda za javno zdravlje Čačak, zabranjeno je korišćenje vode za piće iz gradskog vodovoda do obezbeđenja redovnog vodosnadbevanja higijenski ispravnom vodom, a do tada će voda za piće potrošačima biti distribuirana sa devet cisterni koje su na uslugu komunalnom preduzeću ustupili vatrogasna jedinica, kasarna u Gornjem Milanovcu, Beogradski vodovod i druga fizička i pravna lica. Takođe, na hidrantu u krugu JKP „Gornji Milanovac“ građanstvo se može samoinicijativno snadbevati tehničkom vodom.
Prema najavi sa ovog sastanka, inspekcijski nadzor na kontroli sprovođenja zabrane korišćenja vode za polivanje parkova, vrtova, bašta, ulica i pranja automobila biće ovih dana pojačan na gradskom, a posebno na seoskom području.

Pogledajte Rešenje o zabrani korišćenja vode za piće…

Previous Turnir u uličnom fudbalu pod nazivom „Budi drug-navijaj i igraj fer“